FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski sektor pritisnuo europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 10. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su oslabjeli uslijed zabrinutosti u vezi dugova u eurozoni i pada cijena dionica u rudarskom sektoru nakon slabih podataka o kineskom uvozu, dok su veće gubitke priječila općenito snažnija poslovna izvješća kompanija.

Londonski Ftse indeks u takvim je okolnostima oslabio 0,64 posto, na 5.837 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku 0,45 posto, spustivši se na 6.757 bodova.

Lošem raspoloženju na tržištima pridonose obnovljene zabrinutosti u vezi dužničkih problema u eurozoni. Irska i Portugal iznijeli su planove smanjenja golemih proračunskih manjkova no teško uspijevaju uvjeriti ulagače u njihovu učinkovitost.

"Mogle bi se očitovati određene slabosti dok se ne nađe neko rješenje u vezi Irske", kazao je Mark Bon, fond menadžer u Canada Lifeu u Londonu.

"Tržišta očekuju rješenje za irske probleme po uzoru na ono postignuto u grčkom slučaju, čime bi se otklonile neizvjesnosti".

Najveći sektor gubitnik bio je rudarski, čije su dionice pogodili podaci o padu kineskog uvoza bakra na najnižu razinu u godinu dana i padu izvoza nafte za 30 posto.

Ti podaci u kombinaciji sa snažnijim dolarom pogodili su cijene čitavog niza kovina, predvođenih bakrom. Dionice rudarskih kompanija Lonmina, Antofagaste, Rio Tinta i Xstrate oslabjele su između 2,1 i 3,1 posto.

Lošem ozračju pridonijele su i vijesti iz Kine o podignutoj stopi obvezne rezerve za najveće tamošnje banke u cilju obuzdavanja inflacije.

Među značajnim pojedinačnim gubitnicima isticala se dionica francuske banke Natixis, koja je potonula 8,3 posto nakon što su rezultati poslovanja za treće tromjesečje razočarali ulagače. U bankovnom sektoru pale su i dionice talijanske banke UniCredit, za 1,8 posto, nakon što je izvijestila o padu neto dobiti.

Bilo je i dobitnika, među kojima se isticao Henkel, s rastom cijena dionica od 8,5 posto, budući da je podigao prognoze za 2010. nakon objave boljih od očekivanih rezultata poslovanja u trećem tromjesečju.

Indeks Tokijske burze ojačao je 1,4 posto, na 9.830 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙