FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska i Kina spustile europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 16. studenog 2010. (Hina/Reueters) - Europski burzovni indeksi u utorak su pali zbog zabrinutosti ulagača vezanih uz irske dugove pred početak ključnog sastanka ministara financija eurozone, te zbog slabljenja rudarskih dionica temeljem glasina o novom zaoštravanju monetarne politike u Kini.

Londonski Ftse indeks u takvim se okolnostima spustio 1,3 posto, na 5.745 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od gotovo 0,7 posto, spustivši se na 6.744 boda.

Pod većim pritiskom našle su se dionice rudarskih kompanija, zbog pada cijena čitavog niza kovina nakon što su se tržištem proširile glasine o mogućem zaoštravanju monetarne politike u Kini, jednom od vodećih svjetskih potrošača sirovina.

Oslabjele su tako dionice predvodnika sektora vađenja ruda, od BHP Billitona i Antofagaste do Rio Tinta i Xstrate, od tri do 3,1 posto.

Pritisaka nije bio pošteđen ni financijski sektor u uvjetima nastavljenih zabrinutosti u vezi irskih dugova.

Očekuje se da će ministri financija na današnjem sastanku u Bruxellesu razgovarati o budućem mehanizmu pomoći u eurozoni za krizne situacije, za čije se uvođenje od 2013. zalaže Njemačka. Taj bi sustav trebao zamijeniti aktualni program za financijsku stabilnost, 'težak' 440 milijardi eura, uveden nakon što je Grčka zatražila pomoć.

Irska vlada je potvrdila da se nastavljaju razgovori s ciljem uspostave stabilnosti u njezinim bankama i državnim financijama, opovrgavši da je spašavanje nužno kako bi se zaustavilo širenje njezinih problema na ostale zemlje.

"Zasigurno se očituju veće neizvjesnosti i fokus tržišta preusmjeren je Europi i svemu što se događa s Irskom i rubnim gospodarstvima eurozone. Sve oči uprte su sada u sastanak ministara financija u Bruxellesu", kazao je Keith Bowman, dionički analitičar u Hargreaves Lansdownu.

Od većih gubitnika u financijskom sektoru ističu se banke BNP Paribas, BBVA, Credit Agricole, Lloyds, Natixis i Societe Generale, čije su dionice redom pojeftinile između 2,5 i 3,7 posto.

Bilo je i dobitnika, premda rijetkih, među kojima se isticao Infineon, njemački div industrije čipova, čije su dionice ojačale 1,2 posto nakon što je izvijestio o snažnim tromjesečnim rezultatima poslovanja i najavio prvu isplatu dividende u desetljeću.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,3 posto, na 9.797 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙