FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze nestabilne, euro potonuo ispod 1,34 dolara

Autor: neba
TOKYO, 24. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale zbog tenzija između Sjeverne i Južne Koreje te jučerašnjeg pada vodećih indeksa na Wall Streetu, dok je tečaj eura, po prvi puta nakon dva mjeseca, zaronio ispod razine od 1,34 dolara.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale oko 0,2 posto.

U Hong Kongu, Šangaju i Singapuru burzovni su indeksi, pak, porasli između 0,6 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na početku današnjeg trgovanja cijene su dionica u Južnoj Koreji potonule više od 2 posto, zbog tenzija nakon jučerašnjeg topničkog napada Sjeverne na Južnu Koreju i oštrog pada cijena dionica jučer na Wall Streetu.

Ipak, južnokorejsko i druga azijska tržišta kasnije su se smirila, pa su početni gubici smanjeni, dok su u Šangaju i Hong Kongu cijene dionica osjetnije porasle, zahvaljujući njihovoj korekciji nakon dva dana oštrog pada.

„Kina je poručila i jednoj i drugoj Koreji da učine više za mir i stabilnost na poluotoku, što je pozitivno utjecalo na tržišta i ograničilo negativne učinke“, kaže Rommel Lee, analitičar u tvrtki Shinhan Investment.

Ulagače i dalje zabrinjava irska dužnička kriza. Strahovanja od širenja te krize na druge članice eurozone izazvala su jučer oštar pad cijena dionica na europskim burzama, ponajviše u Portugalu, gdje je burzovni indeks potonuo više od 2 posto, zbog strahovanja da je ta država iduća žrtva dužničke krize.

To je dodatno pritisnulo jedinstvenu europsku valutu, pa je njezin tečaj jučer potonuo 1,9 posto, zaronivši po prvi puta nakon dva mjeseca ispod 1,34 dolara.

Jutros se cijena eura stabilno kreće oko razine od 1,34 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura kreće se oko 111,50 jena, dok je jučer u ovo doba vrijedio 113,40 jena.

Tečaj američke valute u odnosu na japansku oslabio je s jučerašnjih 83,60 na 83,15 jena.

Nakon što jučer, zbog jačanja dolara, osjetno oslabila, jutros je terminska cijena nafte porasla za 40-ak centi, na 81,60 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙