FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BASEL - Vodeći središnji bankari podupiru nastojanja usmjerena na fleksibilnije valutne tečajeve, kazao je u ponedjeljak čelnik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet. "Kolege su uvelike podržale aktualni konsenzus da treba progresivno pojačavati fleksibilnost valutnih tečajeva", kazao je Trichet novinarima nakon redovnog sastanka guvernera vodećih središnjih banaka svijeta pri Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. "Svi sudionici istaknuli su da ne zagovaraju politiku slabe valute", dodao je Trichet, glasnogovornik te skupine. Čelnik ECB-a istupio je uoči summita 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, koji će se u četvrtak i petak održati u Južnoj Koreji s fokusom na reformama međunarodnog financijskog i gospodarskog sustava.

ZAGREB - Europska unija zatečena je najavom američke središnje banke Fed da će do sredine sljedeće godine ubrizgati 600 milijardi dolara u posustalo gospodarstvo, pišu europski mediji. Američki monetarni poticaji izazvali su nedoumicu u Europskoj uniji, priznaju izvori u Bruxellesu u razgovoru za informativni portal EurActiv, dodajući da je Fedov potez omeo pripreme za predstojeći summit skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20. "Ne znamo točno kako pristupiti tom pitanju", kazao je jedan izvor u EU u osvrtu na Fedovu prošlotjednu najavu ubrizgavanja likvidnosti u američko gospodarstvo. Svjetski čelnici sukobljavaju se oko neravnoteža valutnih tečajeva i monetarnih mjera kojima pojedine zemlje nastoje zadržati vrijednost domaćih valuta na umjetno niskim razinama radi podupiranja izvoza. "Za neke zemlje glavni je krivac kvantitativno popuštanje američke monetarne politike. Riječ je o ogromnoj količini novca", tumači europski izvor.

BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je odobrila španjolsku državnu pomoć propaloj španjolskoj banci CajaSur, čime su otklonjene prepreke za njezinu prodaju tamošnjem konkurentu BBK. CajaSur jedna je od najvećih žrtava propasti španjolskog tržišta nekretnina nakon što je nagli pad cijena snažno pogodio njezinu imovinu. U svibnju joj je stoga u pomoć priskočila španjolska središnja banka s paketom pomoći u vrijednosti većoj od dvije milijarde eura. Europska komisija u ponedjeljak je priopćila da je odlučila odobriti spašavanje CajaSura jer će ona biti prodana banci BBK nakon otvorenog i konkurentskog javnog natječaja. Prema europskim propisima o poštenoj tržišnoj utakmici, državna pomoć može se dodijeliti samo ako kompanija koju se spašava novac iskoristi kako bi stvorila uvjete za buduće poslovanje bez pomoći države. Odlukom o prodaji CajaSura "zajamčena je održivost prodanog poslovanja bez daljnje pomoći države", navodi se u priopćenju Komisije.

FRANKFURT - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je u ponedjeljak da do 2015. namjerava ostvariti prihode u visini 17 milijardi eura u sklopu nastojanja da pretekne aktualnog tržišnog šampiona Nike. "Želimo rasti brže od tržišta kako bismo prestigli glavnog konkurenta i bilježiti više stope rasta neto dobiti nego one rasta prihoda", rekao je izvršni direktor Adidasa Herbert Hainer analitičarima u sjedištu tvrtke u njemačkom Herzogenaurachu prilikom predstavljanja strategije poslovanja za sljedećih pet godina "Route 2015". Tako u razdoblju do 2015. Adidas cilja godišnju stopu rasta dobiti od 15 posto i operativnu marginu od 11 posto. Prošloga je tjedna Adidas izvijestio o snažnim rezultatima u trećem tromjesečju, objavivši da očekuje rast prihoda u 2010. uz nepromijenjene valutne tečajeve za osam posto, u odnosu na prošlogodišnje 10,4 milijarde eura (14,6 milijardi dolara). Njegov glavni konkurent i trenutno vodeći proizvođač sportske opreme u svijetu Nike u prošloj je fiskalnoj godini koja je završila 31. svibnja 2010. ostvario prihode od 19 milijardi dolara.

LONDON - Euro je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima valuta zbog obnovljenih zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima rubnih zemalja eurozone, dok je dolar nastavio crpiti podršku od solidnih podataka o američkoj zaposlenosti. Euro je prema dolaru oslabio 0,8 posto na 1,3921 dolar. Prema jenu je potonuo 1,1 posto na 112,67 jena. Dolar je također neznatno izgubio na vrijednosti prema japanskoj valuti, kliznuvši za 0,1 posto na 81,14 jena. "Pitanje Fedovog kvantitativnog popuštanja konačno je skinuto s dnevnog reda i tržište ponovno preusmjerava pozornost na druge čimbenike koji su bili u sjeni Fedovog prošlotjednog sastanka", ocjenjuje situaciju na tržištima valutni strateg Roberto Mialich iz Unicredita."Napetost je ponovno znatno ojačala zbog sve teže održivih troškova financiranja Irske i Portugala na tržištu", ocjenjuje Lee Hardman, valutni ekonomist Bank of Tokyio-Mitsubishi UFJ.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙