FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Gramatika hrvatskoga jezika Josipa Silića i Ive Pranjkovića

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Današnje zanimanje zapredstavljanje i kupnju po promidžbenoj cijeni Gramatike hrvatskogajezika Josipa Silića i Ive Pranjkovića uvelike je, bar nakratko,učinilo upitnom izreku kako je gramatika bauk i kako je rijetko kadabila omiljena knjiga.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Današnje zanimanje za predstavljanje i kupnju po promidžbenoj cijeni Gramatike hrvatskoga jezika Josipa Silića i Ive Pranjkovića uvelike je, bar nakratko, učinilo upitnom izreku kako je gramatika bauk i kako je rijetko kada bila omiljena knjiga.

Po općoj ocjeni predstavljača objavljena Gramatika hrvatskoga jezika za gimnazije i visoka učilišta Silića i Pranjkovića dobro je došla i dugo očekivana knjiga, jer dvadeset zadnjih godina prošloga stoljeća nije u hrvatskom izdavaštvu bilo novih gramatika hrvatskoga jezika.

Gramatiku su predstavili voditelj Katedre za hrvatski standardni jezik Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marko Samardžija, znanstvena suradnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Marija Znika, docentica na Odsjeku za kroatistiku zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Bernardina Petrović te autori.

Samardžija je istaknuo kako je ta gramatika s jedne strane sinteza dugogodišnje gramatikološke djelatnosti autora, a s druge zanimljiv pokušaj da se gramatičke strukture prikažu na nov način.

"Djelomično je drukčiji raspored građe nego u prijašnjim gramatikama. Sintaksa i morfosintaksa koncepcijski su po mnogo čemu novi", rekao je Samardžija. Po njegovoj ocjeni nakana je autora bila izraditi gramatiku na osnovi stvarnoga suvremenog standardnog jezika, a ne korpusa prijašnjega stanja jezika.

Samardžija je primijetio kako se od danas u knjižarama može naći šest koncepcijski različitih gramatika, od kojih čak četiri u izdanju "Školske knjige".

Znika je posebno govorila o najopširnijem dijelu gramatike - sintaksi. Po njezinoj ocjeni taj dio može dobro poslužiti svima koji hoće svladati sintaksu hrvatskoga jezika. "Sintaksa teksta u dosadašnjim se gramatikama zanemarivala", napomenula je, upozorivši na posve nov odjeljak, funkcionalne stilove hrvatskoga standardnog jezika - znanstveni, administrativni, novinarski, književni i razgovorni. Zaključila je kako treba poželjeti još gramatika kako bismo mogli birati najbolju.

Bernardina Petrović je, govoreći o novostima, rekla, uz ino, kako je nova gramatika odmak od tradicionalnih opisa hrvatskoga jezika. Opis vrsta riječi je nov, tvorba i funkcija riječi drukčija nego do sad i t.d. Smatra kako će gramatika izazvati stručne i znanstvene raspre te kako već ima primjedaba da je premalo fonologije.

Govoreći o vezi gramatike i Hrvatskoga školskoga pravopisa, Josip Silić je istaknuo kako je rukopis gramatike bio predan u tisak prije nego je taj pravopis dobio preporuku Ministarstva. Po njegovim riječima gramatika poštuje rješenja Hrvatskoga školskog pravopisa. Odvojeno i sastavljeno pisanje riječi, po njegovim riječima, gramatička su, a ne pravopisna pravila.

"Gramatika nije ni protiv jednog, ni protiv drugog rješenja, nego objašnjava plazišta za jedno i drugo rješenje", dometnuo je.

Gramatiku hrvatskoga jezika (422 str.) Josipa Silića i Ive Pranjkovića objavila je zagrebačka "Školska knjiga".

Prvu gramatiku hrvatskoga jezika objavio je 1604. isusovac Bartul Kašić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙