FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Zdravka Zime "Metak u petak"

ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga novinskih kolumna ZdravkaZime "Metak u petak - feljtoni" predstavljena je večeras u zagrebačkojknjižari Profil-Megastore.
ZAGREB, 17. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga novinskih kolumna Zdravka Zime "Metak u petak - feljtoni" predstavljena je večeras u zagrebačkoj knjižari Profil-Megastore.

U knjigu (192 str.) su uvrštene 42 kolumne što ih je autor tijekom prošle godine objavljivao u dnevniku Novi list.

O Ziminim tekstovima govorili su urednik knjige Roman Simić, književnica Milana Vuković Runjić, koja je autorica pogovora knjige, i književni kritičar Velimir Visković.

Zima bilježi stvari koje se svakodnevno događaju oko nas, a posebno se ističe elegancijom stila kojim zavodi čitatelje, rekao je Simić, a Vuković Runjić je posebno istaknula autorovu erudiciju, te bogatstvo tekstova "poput freski".

Visković je ocijenio kako je riječ o svojevrsnim esejima, sretnom spoju visoke literature i novinskoga stila.

Zima ne podnosi hrvatsku ksenofobičnost i hrvatski šovinizam, a to se posebno očituje u eseju u kojem autor piše o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, kazao je Visković i dodao da Zima s poštovanjem piše i o srpskim književnicima.

Rekao je da Zima kritički progovara "o klerikalizmu koji karakteritzira naš život zadnjih godina", te da je naslov knjige posvećen, kako je kazao, napadima klerikalizma na crtanu seriju "Zlikavci", koja se petkom emitira na HTV-u.

Književni kritičar Zdravko Zima (1948.) je kolumnist riječkoga Novog lista. Objavio je više knjiga, a među njima i knjigu "Gondolijer na Vltavi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙