FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Temeljne značajke demografskog razvoja Hrvatske" Gele, Akrapa i Čipina

ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga Jakova Gele, Anđelka Akrapai Ivana Čipina "Temeljne značajke demografskog razvoja Hrvatske -bilanca 20. stoljeća" predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 31. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga Jakova Gele, Anđelka Akrapa i Ivana Čipina "Temeljne značajke demografskog razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća" predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademkinja Alica Wetheimer Baletić, profesor zagrebačkoga PMF-a Ivo Nejašmić, dopredsjednica Vlade Jadranka Kosor te u ime autora Jakov Gelo, zagrebački sveučilišni profesor.

Wetheimer Baletić je podsjetila na važnost demografskih istraživanja za politički razvoj naroda. "Pravom populacijskom politikom mogu se spriječiti negativne tendencije u narodnom razvoju", dodala je.

"Razvoj stanovništva Hrvatske tekao je pod utjecajem različitih čimbenika", rekla je, dodavši kako su svi oni zajednički formirali dugoročno nepovoljne procese koji se intenziviraju kao depopulacija i starenje stanovništva. Glavni uzroci demografskih promjena u Hrvatskoj su migracije tijekom 20. st., u kojima je vitalni dio hrvatskog stanovništva napuštao zemlju, izjavila je.

"Podatci obrađivani u knjizi rezultat su tzv. defakto metodologije", napomenula je dodavši kako se oni temelje na stvarnom broju stanovništva u zemlji.

Nejašmić je ocijenio kako je demografsko stanje u Hrvatskoj krajnje opasno i zabrinjavajuće. "Stanje bi nešto mogla popraviti tradicionalna obitelj na koju bi trebala računati populacijska politiku", rekao je.

Glavna urednica i dopredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, knjigu je ocijenila kao iznimno vrijedan rad.

"Vlada radi na smanjenju trendova iseljavanja stanovništva vitalne dobi", ustvrdila je, dodavši kako demografsku sliku pokušava popraviti i useljavanjem ciljnih skupina stanovništva.

Knjiga je projekt Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, napomenuo je Gelo dodavši kako je izrađena defakto metodologijom po preporuci, odnosno naredbi Europske unije.

U knjizi "Temeljne značajke demografskoga razvoja Hrvatske - bilanca 20. stoljeća" (263 str.), demografi Jakov Gelo, Anđelko Akrap i Ivan Čipin u šest poglavlja analiziraju kretanje ukupnog stanovništva, prirodno kretanje, prekogranične selidbe i selilačku bilancu, promjene u dobno-spolnim i obiteljskim strukturama i kućanstavima u prošlom stoljeću te projekcije hrvatskoga stanovništva do 2100.

Hrvatska je na početku 1900. imala 3,146.112 stanovnika, 2000. godine 4,207.689, a po projekcijama u slučaju visoke fertilnosti 2100. imala bi 3,603.009, a u slučaju niske fertilnosti 1,328.891 stanovnika, tvrde autori u knjizi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙