FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Sjeverna Irska između rata i mira"

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Knjigu Mirka Bilandžića "SjevernaIrska između rata i mira" predstavio je večeras u Zagrebu nakladnikGolden marketing - Tehnička knjiga.
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Knjigu Mirka Bilandžića "Sjeverna Irska između rata i mira" predstavio je večeras u Zagrebu nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

O knjizi su govorili profesori Fakulteta političkih znanosti Božidar Javorović i Vlatko Cvrtila, stručnjak za terorizam Pavle Kalinić i autor.

Kalinić je rekao kako se prešućuje engleska invazija kao uzrok sjevernoirske političke krize.

"BBC političke probleme u Sjevernoj Irskoj uporno naziva vjerskim sukobima", rekao je.

Kalinić je ustvrdio da je engleska invazija u Sjevernoj Irskoj počinila najveće etničko čišćenje, da su u mjesta protjeranih katolika naseljavali protestante.

Kazao je i kako su Englezi prvi izmislili sustave logora i primijenili ih u Burskom ratu tijekom borbe za Južnu Afriku.

"Kad Englezi pobijede, nema zarobljenika", rekao je Kalinić i dodao da je nakon irskog Uskrsnoga ustanka pothvat preživio samo vođa ustanka de Valera, zahvaljujući dvojnom državljanstvu.

Kalinić je ocijenio kako se na primjeru IRA-e vidi da se i terorizmom može pokrenuti rješavanje određenih političkih pitanja kao što, rekao je, pokazuju pregovori o rješavanju sjevernoirskoga pitanja.

"Sličnim djelovanjem su IRGUNA i HAGANA (organizacije za stvaranje židovske države) stvorile Izrael", kazao je Kalinić.

"U knjizi su obrađeni sukobi Engleza i Iraca, dviju država, doseljenika i starosjedilaca, protestanata i katolika", kazao je Javorović, dodavši kako je autor potanko obradio britansko policijsko, vojno i obavještajno djelovanje u sjevernoirskom sukobu.

Cvrtila je knjigu ocijenio vrlo poticajnom za demokraciju, u kojoj bi, istaknuo je, civilno društvo trebalo nadzirati obavještani i policijski aparat.

"Inače, može se očekivati samostalno djelovanje tog aparata", rekao je Cvrtila.

Knjiga "Sjeverna Irska između rata i mira" (479 str.) u sedam poglavlja obrađuje pozadinu sukoba u Irskoj, početke suvremenoga sukoba, njegove značajke, osnove nacionalne sigurnosti Ujedinjenoga Kraljevstva, političke i oružane organizacije u Sjevernoj Irskoj i instrumente britanske vladavine u rješavanju sukoba. Na kraju knjige objavljena je literatura, kazalo pojmova i imena.

Mirko Bilandžić (1968.), stručnjak za sigurnosna pitanja, objavio je više djela, među kojima i knjigu "Diplomacija i obavještajna aktivnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙