FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Josepha R. Roacha "Strasti glume"

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - U izdanju biblioteke Mansioni,teatrologijske i dramske biblioteke Hrvatskog centara ITI - UNESCOdanas je predstavljena knjiga američkog redatelja i teoretičarakazališta Josepha R. Roacha "Strasti glume: studije o znanostiglume".
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - U izdanju biblioteke Mansioni, teatrologijske i dramske biblioteke Hrvatskog centara ITI - UNESCO danas je predstavljena knjiga američkog redatelja i teoretičara kazališta Josepha R. Roacha "Strasti glume: studije o znanosti glume".

Knjiga je prekretnički doprinos teatrologiji i udjelu što ga je znanost o glumačkoj umjetnosti uzela u cjelokupnoj povijesti ideja, rekla je na predstavljanju urednica knjige Lada Čale Feldman.

Po njezinim riječima autor implicitno opovrgava tezu o tome da je gluma umjetnost koja ne raspolaže vlastitom estetičkom poviješću. Kako je dodala Roach nudi povijesni pregled i teorijsku raspravu ključnih glumačkih priručnika te spisa o glumi od 17. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća.

Također, kaže da se Roach sučeljuje sa fundamentalnim, stalno objavljivanim pojmovima i problemima glumačkog treninga, ekspresije i izvedbe, kao što su kretanje, gesta, karakterizacija, motivacija, koncentracija, mašta i pamćenje.

Po riječima Sibile Petlevski ta knjiga spada u klasična djela o teoriji glume, oko koje je dosad bilo dosta nesporazuma. Autor razmatra teoriju glume, ne samo kao metodologiju i pedagogiju glume, on objedinjuje estetiku kazališne umjetnosti sa zahvatom u obimnu povijesnu građu.

Marin Blažević drži da će knjiga pomoći i u istraživanju fenomena glume, kao i studentima glume - kazališnim početnicima u pokušaju "razumijevanja u predvorju glumačkog stvaranja".

Knjigu Josepha R. Roacha "Strasti glume" (330 str.) s engleskoga je prevela Marijana Javornik Čubrić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙