FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Vrtovi orebićkih kapetana i brodovlasnika"

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga Cvita Fiskovića "Vrtoviorebićkih kapetana i brodovlasnika", o fenomenu kapetanskih kuća uOrebićima s raskošnim vrtovima, predstavljena je večeras u Maticihrvatskoj.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga Cvita Fiskovića "Vrtovi orebićkih kapetana i brodovlasnika", o fenomenu kapetanskih kuća u Orebićima s raskošnim vrtovima, predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj.

Pomorska tradicija toga kraja najbolje se kristalizira u orebićkim kućama, dvorima i vrtovima koje su žene pomoraca uređivale da budu univerzalni i u kojima su nerijetko uzgajale bilje doneseno iz dalekih, egzotičnih krajeva, rekao je akademik Tonko Maroević, likovni i književni teoretičar.

Ocijenio je da su pelješke kapetanske kuće i vrtovi produžetak tradicije ladanjskih plemićkih zdanja, jer je građanstvo, koje se obogatilo zahvaljujući pomorstvu i trgovini na taj način htjelo potvrditi svoj status i uspjeh.

Fiskovićeva knjiga s jedne je strane knjiga užitaka, s prilozima slikara, pjesnika i lokalnih pisaca koji su zabilježili tu ljepotu, a s druge strane spomenik njegovu zavičaju, napomenuo je Maroević.

Ti pripitomljeni ambijenti bili su u kontrastu s impozantnom veličinom i žestinom obližnjega brda sv. Ilije, a i s kamenom razvedenošću korčulanskoga arhipelaga, istaknuo je.

Knjiga donosi brojne likovne priloge, ilustracije, fotografije te arhitektonsku dokumentaciju (nacrte je priredila ekipa arhitekata iz Instituta za povijest umjetnosti). Objavljene su i reprodukcije slika nadahnutih tim krajem. Ilustraciju "Iz mojeg vrta" na naslovnoj stranici nacrtao je 1956. sam autor.

Po riječima priređivača knjige, akademika Igora Fiskovića, autorova sina, u prvom tekstu o toj temi objavljenom 1991. u časopisu "Hortikultura", potkrale su se brojne greške koje je autor naknadno ispravljao i dopunjavao. Odlomke koje je Igor Fisković u ovoj knjizi dodao, napisao je po sjećanju iz razgovora s ocem o toj tematici.

"Vrtovi orebićkih kapetana i brodovlasnika" ujedno je i poziv za očuvanje starih vizura dalmatinskih gradova, jer i Orebić je izgubio svoj profil, a omjer arhitekture i zelenila iz dana u dan se mijenja, zaključio je Fisković.

Akademik Cvito Fisković (Orebići, 1908.-1996.) i sam je bio nasljednik jedne takve kuće, koja je godinama bila stjecište susreta kulturnih djelatnika i umjetnika. U svom znanstvenom radu najviše je radio na području zaštite kulturnih dobara.

Knjigu su objavili orebićki ogranak Matice hrvatske, u biblioteci "Pelisac", i Turistička zajednica Općine Orebići.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙