FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "U potrazi za identitetom" koju je priredio Josip Baloban

ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Čovjek bez pravih korijena, odnosnobez korijena uopće, povijesni je lutalica ili svojevrsni eklektik,izjavio je Josip Baloban, priređivač knjige "U potrazi zaidentitetom", u prigodi njezina današnjeg predstavljanja.
ZAGREB, 18. siječnja 2006. (Hina) - Čovjek bez pravih korijena, odnosno bez korijena uopće, povijesni je lutalica ili svojevrsni eklektik, izjavio je Josip Baloban, priređivač knjige "U potrazi za identitetom", u prigodi njezina današnjeg predstavljanja.

Knjiga "U potrazi za identitetom - Komparativna studija vrednota: Hrvatska i Europa" rezultat je dvaju projekata koje je skupina mlađih znanstvenika, teologa, sociologa i psihologa preko zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) provodila od 2000. do 2002., te od 2002. do 2005., pod nazivom "Europsko istraživanje vrednota" te "Komparativna europska studija vrednota: Hrvatska i Europa" uz financijsku potporu Ministarstva znanosti.

"Ovaj interdisciplinarni projekt pokazao je da u Hrvatskoj ljudi različitih znanstvenih usmjerenja i uopće uvjerenja mogu raditi zajedno za opće dobro hrvatskoga naroda", rekao je Baloban, napomenuvši: "Neka knjiga bude trajan poticaj da vlastite korijene ne iščupamo, da na oči ne stavimo krive i tamne očale i tako ne vidimo našu budućnost".

Knjiga u kojoj je analizirana hrvatska društvena zbilja u kontekstu europskoga okruženja ima osam poglavlja - Civilno društvo u nastajanju, Između identiteta i svakodnevnog života, U traženju agensa demokratskog razvoja, Brak - institucija od koje se očekuje, a u koju se ne ulaže, Obitelj u transformaciji, Solidarnost i socijalna (ne)osjetljivost, Nove (i stare) uloge žena i muškaraca u suvremenoj Europi te Moral u tranzicijskoj Hrvatskoj.

Sveučilišni profesor Gojko Bežovan, predstavljajući knjigu, istaknuo je kako je ona važan doprinos promociji hrvatskih humanističkih znanosti.

"Ovaj je projekt pokazao kako Hrvatska pripada skupini srednjoeuropskih zemalja, a ne istočnim posttotalitarnim zemljama", rekao je Bežovan. Napomenuo je kako bi u svijetu trebalo promovirati rezultate istraživanja, a posebno pojedinim saborskim odborima i zastupnicima.

Na predstavljanju su govorili i sveučilišni profesori Ivan Rogić koji je obrazložio četiri pitanja koja "leže u anatomiji knjige" te Alojzije Hoblaj koji je istaknuo kako je riječ o znanstvenom radu velikog opsega u kojemu svaki čitatelj može pronaći nešto za sebe.

Govoreći o tome zašto je KBF-u povjeren projekt, Hoblaj je istaknuo kako je provedba čitava projekta, i sada knjiga, najbolji odgovor onima koji su teologiju dovodili u pitanje kao znanstvenu disciplinu.

"Teologija je nužno otvorena prema drugim područjima znanosti", rekao je, ocjenivši knjigu važnom za integrativne procese u EU.

Knjigu "U potrazi za identitetom" (343 str.) zasebno na hrvatskom i engleskom jeziku, objavio je zagrebački izdavač "Golden marketing - Tehnička knjiga".

Englesko izdanje, kako je napomenuo priređivač Josip Baloban, dekan KBF-a, bit će poslano u 33 zemlje koje su sudjelovale u trećem valu toga projekta, koji se počeo provoditi u Europi 1981.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙