FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveška ne može povećati proizvodnju i isporuke plina

OSLO, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Norveška, najveći izvoznikprirodnog plina u zapadnoj Europi, proizvodi punim kapacitetom i nemože ispuniti prazninu u opskrbi središnje Europe uzrokovanu ruskimprekidom isporuke plina Ukrajini, izvijestili su u ponedjeljaknorveški dužnosnici.
OSLO, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Norveška, najveći izvoznik prirodnog plina u zapadnoj Europi, proizvodi punim kapacitetom i ne može ispuniti prazninu u opskrbi središnje Europe uzrokovanu ruskim prekidom isporuke plina Ukrajini, izvijestili su u ponedjeljak norveški dužnosnici.

Rusija je u nedjelju prekinula isporuku susjednoj Ukrajini jer je Kijev odbio ispuniti zahtjev Moskve o četverostrukom povećanju cijena plina. Prekid isporuke ubrzo je utjecao na zemlje u središnjoj Europi budući da plinovod kojim se isporučuje plin Europi prelazi preko Ukrajine.

Norveški plinovodni sustav isporučuje dnevno gotovo rekordno visokih 270 milijuna prostornih metara plina dnevno u Europi i Velikoj Britaniji, a mali višak transportnog kapaciteta ne može se ispuniti budući da nije raspoloživa veća proizvodnja, istaknuli su dužnosnici.

"Proizvodimo punim kapacitetom, tako da ne možemo više izvoziti", rekla je glasnogovornica norveškog ministarstva za naftu i energiju Trude Larstad. "Ništa ne možemo učiniti po tom pitanju zasada".

Norveškim plinovodnim sustavom isporučuje se plin Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙