FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Česi i Talijani zasad nisu pogođeni smanjenjem ruskih isporuka plina

PRAG, RIM, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters/AP) - Isporuke ruskog plinaČeškoj, koje stižu preko Ukrajine, nisu pogođene ruskim prekidomisporuka Kijevu, stoji u priopćenju RWE Transgasa, podružnicenjemačkog RWE-a od ponedjeljka.
PRAG, RIM, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters/AP) - Isporuke ruskog plina Češkoj, koje stižu preko Ukrajine, nisu pogođene ruskim prekidom isporuka Kijevu, stoji u priopćenju RWE Transgasa, podružnice njemačkog RWE-a od ponedjeljka.

Ruski Gazprom srezao je isporuke Ukrajini u nedjelju zbog rata oko cijena a neki su uvoznici u hladnoj Europi izvijestili o smanjenjima u njihovoj opskrbi. Česi dobivaju oko dvije trećine plina iz Rusije, a ostatak za njihove potrebe dolazi iz Norveške.

"Nismo zabilježili nikakve promjene u isporukama. Nema nikakvih smanjenja", kazao je glasnogovornik RWE Transgasa Martin Chalupsky.

Većina plinovoda kojim se prevozi ruski plin za zemlje Europe prelazi Ukrajinu, a smanjenje isporuka Ukrajini brzo je pogodilo središnju Europu, pri čemu su Austrija, Mađarska, Poljska i Slovačka redom izvijestile o oštrom srezanim isporukama.

Chalupsky nije želio elaborirati oko razloga zbog kojih Češka zasad nije pogođena tom krizom.

U zasebnom izvješću, talijanski ministar gospodarstva Claudio Scajola i čelnik energetske tvrtke ENI Paolo Scaroni ustvrdili su da nema izravne opasnosti od izbijanja energetske krize u Italiji nakon ruske odluke o zaustavljanju isporuka plina Ukrajini.

"Neće biti izvanrednih situacija u pogledu energije kao posljedice ruske odluke o prekidu isporuka", kazao je Scaloja u intervjuu za list Corriere della Sera.

Scajola je izjavio da je telefonski razgovarao s ruskim ministrom energetike Viktorom Krištenkom, koji ga je umirio. "Iz njegovih riječi uvelike sam umiren u pogledu spora s Ukrajinom, koji jest i bit će u osnovi komercijalne naravi i nema za cilj naštetiti ugovornim pravima europskih zemalja", kazao je Scajola te dodao da ruski plin čini jednu petinu talijanske potrošnje, nakon isporuka iz Alžira i Libije.

Čelnik ENI-a Scaroni kazao je da situacija nije ozbiljna i da su talijanske rezerve plina dostatne za dva tjedna u slučaju da izvoz bude zaustavljen, piše list La Stampa.

U odvojenom izvješću Poljska je objavila kako je zabilježila blago opadanje plinskog pritiska u nekim istočnim dijelovima njezine nacionalne mreže plinovoda, no raspolaže rezervama koje se traže za slučaj bilo kakvih teškoća koje bi proizašle iz ruske odluke o prekidu isporuka.

Poljski ministar gospodarstva Piotr Wozniak umirio je bojazni da će ruska odluka imati najviše povratnih efekata na Poljsku. Po njegovim riječima, Poljska ima dostatne domaće zalihe a pokušat će ishoditi povećanje ruskih isporuka plina koji ide plinovodima preko Bjelorusije. Pojedinačni korisnici u Poljskoj neće biti pogođeni, uvjeravao je.

Slovačkoj su također smanjene isporuke i to za 30 posto, izviješteno je iz slovačke kompanije za isporuku plina SPP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙