FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski plin: Europa zabrinuta zbog teškoća u opskrbi plinom

PARIZ, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Europske su države u nedjeljuizrazile zabrinutost zbog teškoća u opskrbi plinom nakon prekidadostave ruskoga plina Ukrajini.
PARIZ, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Europske su države u nedjelju izrazile zabrinutost zbog teškoća u opskrbi plinom nakon prekida dostave ruskoga plina Ukrajini.

Ruski div Gazprom koji je u nedjelju prestao dostavljati plin Ukrajini jer nije postignut sporazum o povišenju cijene, potvrdio je da europske zemlje koje se opskrbljuju preko Ukrajine neće biti pogođene. No, zabilježene su prve teškoće.

Poljska je upozorila da se opskrba plinom smanjila za 14 posto, a tvrtka PGNiG je najavila da će početi koristiti svoje rezerve i ograničiti isporuku industriji. Ministar gospodarstva Piotr Wozniak ustvrdio je da građanstvo neće osjetiti nestašicu.

U Slovačkoj je zabilježeno smanjenje tlaka, ali "zasad nije ugrožen nijedan potrošač", rekao je glasnogovornik tvrtke za isporuku plina SPP-

Unatoč ruskim tvrdnjama ukrajinska tvrtka Naftogaz upozorila je na to da će se kriza odraziti na Europu koja iz Rusije, najčešće preko Ukrajine, uvozi približno 25 posto prirodnoga plina.

Europska komisija zabrinuta je zbog činjenice da još nije postignut sporazum.

U Njemačkoj je najveći uvoznik plina EON Ruhrgas potvrdio da i dalje bez teškoća prima ruski plin, tvrdeći da "čak i u slučaju pogoršanja" sukoba, "neće biti ograničenja u opskrbi za kućanstva i male potrošače".

Međutim, kad je riječ o velikim potrošačima, "određena ograničenja ne mogu se isključiti", rekao je direktor EON Ruhrgasa Burckhard Bergmann.

Austrijski ministar gospodarstva Martin Bartenstein nije htio komentirati što će se dogoditi nastavi li se ovakva situacija.

Francuska i Velika Britanija nisu zabilježile nikakve promjene u opskrbi plinom, a francusko ministarstvo industrije priznalo je da bi ova kriza "mogla vjerojatno donekle utjecati" na cijenu plina.

Rumunjski ministar gospodarstva Codrut Seres zatražio je od Moskve da poštuje svoje obveze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙