FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom optužio Ukrajinu prisvajanje 100 milijuna prostornih metara plina

MOSKVA, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski državni monopolistprirodnog plina Gazprom priopćio je u ponedjeljak da je Ukrajina uzelaoko 100 milijuna prostornih metara plina namijenjenog Europi, prenosiagencija Interfax.
MOSKVA, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski državni monopolist prirodnog plina Gazprom priopćio je u ponedjeljak da je Ukrajina uzela oko 100 milijuna prostornih metara plina namijenjenog Europi, prenosi agencija Interfax.

Moskva je u nedjelju prekinula isporuke Ukrajini u ratu oko cijena koji je izbio između dviju država, te optužila tu zemlju da krade plin koji preko njezinog teritorija ide prema zapadnoj Europi. Neke zemlje u Europi veću su izvijestile o snažnom padu opskrbe ruskim plinom koji ide opreko Ukrajine, a koji podmiruje četvrtinu europskih potreba.

Ukrajinski ministar za gorivo i energetiku Ivan Plachkov negirao je da je Ukrajina uzimala ruski plin iz plinovoda koji prolaze njezinim teritorijem, no upozorio da će to učiniti ukoliko temperature padnu ispod temperature smrzavanja.

"U slučaju temperatura smrzavanja od minus 3 i minus 5 stupnjeva trošit ćemo ruski plin u zamjenu za usluge tranzita u skladu s dogovorenim uvjetima koji danas postoje", kazao je novinarima.

U međuvremenu, ukrajinski premijer Yuri Yekhanurov kazao je da bi ukrajinska industrija trebala srezati upotrebu plina i prebaciti se na ostale vrste goriva tamo gdje je to moguće nakon što je Rusija prekinula isporuke zemlji zbog spora oko cijena.

"Trebali bismo smanjiti upotrebnu prirodnog plina, prvenstveno u industriji - čeličanama, te kemijskom i energetskom sektoru", kazao je Yekhanurov. "Poduzeća bi trebala smanjiti potrošnju plina na minimum, a tamo gdje je moguće prekinuti je i prijeći na ostale vrste goriva", dodao je.

Inače, Ukrajina je optužila Rusiju za ucjenu ustvrdivši da je Moskva prekinula isporuku plina s eventualnim ciljem destabiliziranja gospodarstva svog susjeda. "Scenarij koji ima za cilj stvaranje gospodarskog pritiska i ucjene je počeo. Usmjeren je na destabilizaciju ukrajinskog gospodarstva i prekidanje opskrbe ruskim plinom potrošača u Europi", priopćilo je u ponedjeljak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je prekinula opskrbu Ukrajine plinom 1. siječnja inzistirajući na četverostrukom povećanju cijena kojim bi se uskladile s onima koje plaćaju Europljani. Time bi se prekinuo povlašteni tretman Ukrajine koji datira još iz doba Sovjetskog Saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙