FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA Naftaplin: uvoz ruskog plina reduciran za oko 33 posto

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - INA Naftaplinu uvoz prirodnog plinaiz Rusije preko Ukrajine smanjen je za oko 33 posto, izvijestili sudanas iz Naftaplina, u kojem trenutnu situaciju u opskrbi plina uHrvatskoj ocjenjuju zadovoljavajućom te za sada ne očekuju većeprobleme u opskrbi plinom.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - INA Naftaplinu uvoz prirodnog plina iz Rusije preko Ukrajine smanjen je za oko 33 posto, izvijestili su danas iz Naftaplina, u kojem trenutnu situaciju u opskrbi plina u Hrvatskoj ocjenjuju zadovoljavajućom te za sada ne očekuju veće probleme u opskrbi plinom.

Redukcija plina iz Rusije započela je jučer poslijepodne, tijekom noći dosezala je i više od 50 posto, pa čak i 53 posto, a jutros se smanjenje isporuke stabiliziralo na 33 posto, izjavila je direktorica Sektora komercijalnih poslova Naftaplina Nataša Vujec.

Tako je uvoz ruskog plina sa oko 130.000 prostornih metara na sat, smanjen na oko 87.000 kubika, napominju iz Naftaplina.

I naftne kompanije susjednih država već su izvijestile o snažnom padu opskrbe ruskim plinom, austrijski OMV izvijestio je o smanjenju isporuke ruskog plina za oko trećinu, a mađarski MOL o smanjenju za oko 40 posto.

U 'ratu' oko cijena koji je izbio između Rusije i Ukrajine, ruski je državni monopolist Gazprom u nedjelju prekinuo isporuku plina Ukrajini te je optužio tu zemlju da krade plin koji preko njezinog teritorija ide prema zapadnoj Europi.

U Naftaplinu ocjenjuju kako je daljnja situacija neizvjesna, jer je teško predvidjeti mogući razvoj događaja između Ukrajine i Rusije.

Ne očekujemo probleme u opskrbi tijekom ovog i idućeg tjedna, ako ova situacija i potraje, kazala je Vujec, napominjući kako se nadaju da ta situacija ne može potrajati duže od 15 dana.

No, kako bi se nadoknadile reducirane količine ruskog plina, Naftaplin je već krenuo u razgovore o mogućem interventnom uvozu prirodnog plina iz Europe, a povratnu informaciju o tim mogućnostima očekuju tijekom dana.

Trenutno stanje u plinoopskrbnom sustavu u Naftaplinu ocjenjuje stabilnim, s obzirom i na zadovoljavajuće vremenske uvjete.

Apsolutni prioritet u opskrbi ima široka potrošnja, velikim potrošačima već su reducirane isporuke plina, a iz Naftaplina ponavljaju i apel svim potrošačima da maksimalno racionalno koriste plin.

Naftaplin je danas prepolovio isporuke plina Hrvatskoj elektroprivredi koja umjesto dosadašnjih 80.000 kubika, dobiva 40.000 kubika na sat, a od sredine prosinca plin se ne isporučuje ni kutinskoj Petrokemiji koja je u redovnom remontu do sredine siječnja.

Trenutna potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj je oko 400.000 prostornih metara na sat.

Uz reducirane količine ruskog plina te se potrebe zadovoljavaju proizvodnjom s domaćih polja koja je, kažu u Naftaplinu, maksimalna, te s odgovarajućim količinama iz podzemnog skladišta Okoli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙