FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMV: Ruske isporuke plina smanjene za trećinu

BEČ, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters/AP) - Austrijska naftna i plinskagrupa OMV u ponedjeljak je priopćila da je Rusija tijekom noći dodatnosmanjila svoje isporuke plina i da su one sada za oko trećinu manje.
BEČ, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters/AP) - Austrijska naftna i plinska grupa OMV u ponedjeljak je priopćila da je Rusija tijekom noći dodatno smanjila svoje isporuke plina i da su one sada za oko trećinu manje.

"Tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak obujam smanjenja ruskih isporuka plina znatno je uvećan", navodi OMV u svojem priopćenju. "Približno trećina obujma isporuka je srezana", dodaje se u tom priopćenju.

Austrijska kompanija u svojem je priopćenju izvijestila da će osigurati opskrbu svojih austrijskih kupaca tako što će posegnuti u svoje rezerve plina.

U nedjelju je OMV objavio da je izvoz plina iz Rusije preko Ukrajine smanjen za gotovo 20 posto nakon što se spor između dviju bivših sovjetskih zemalja proširio dalje na zapad. "U 16 sati po GMT-u zabilježili smo smanjenje količine za 18 posto", kazala je OMV-ova glasnogovornica Bettina Gneisz, dodajući međutim da će se manjak moći nadoknaditi iz golemih rezervi.

Po njezinim riječima, isporuke iz Rusije putem ukrajinskog plinovoda oscilirale su u prošlosti uslijed lošeg vremena ili drugih razloga te je Austrija uvijek imala dovoljne količine plina koje bi izdržale razdoblje zakašnjelih isporuka i do nekoliko tjedana.

Austrija godišnje troši oko 8,6 milijardi prostornih metara prirodnog plina, od kojih 59 posto dolazi iz Rusije, pokazuju procjene OMV-a. Približno 12,5 posto stiže iz Njemačke, devet iz Norveške a 19,5 posto iz same Austrije.

Ruski državni monopolist prirodnog plina Gazprom u nedjelju je prekinuo isporuke Ukrajini u ratu oko cijena koji je izbio između dviju zemalja, te je optužio tu zemlju da krade plin koji preko njezinog teritorija ide prema zapadnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙