FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAŽNA OBAVIJEST: ISPRAVAK VIJESTI HNA6347 I 6370 :"Putin protiv ..." i "Kijev: Moskva neće..."

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravaku vijest HNA6347:"Putin protiv prekida isporuke plina Ukrajini" učetvrti odjeljak i u vijesti HNA6370: "Kijev: Moskva neće spriječitiisporuku plina iz Turkmenistana Ukrajini" u sedmi odjeljak.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest HNA6347:"Putin protiv prekida isporuke plina Ukrajini" u četvrti odjeljak i u vijesti HNA6370: "Kijev: Moskva neće spriječiti isporuku plina iz Turkmenistana Ukrajini" u sedmi odjeljak.

ISPRAVNO te rečenice glase: "Ukrajina i Rusija su u sukobu nekoliko tjedana u vezi cijene plina kojeg Moskva isporučuje Kijevu i trenutačno naplaćuje 50 dolara za 1.000 m3."

odnosno: "Gazprom trenutačno isporučuje Kijev plin po cijeni od 50 dolara za 1.000m3, a Rusi osiguravaju Ukrajini oko 30 posto količina, dok Turkmenistan osigurava 45 posto."

(Pogrešno je bila navedena cijena plina: 5 dolara za 1.000m3)

Ispravljene vijesti ponavljamo u cijelini:

"PUTIN PROTIV PREKIDA ISPORUKE PLINA UKRAJINI"

KIJEV, 30. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ukrajinski premijer Juri Ekanurov je rekao u petak da se ruski predsjednik Vladimir Putin protivi prekidu isporuke plina Ukrajini od 1. siječnja, kao što prijeti ruski plinski gigant Gazprom.

"Putin je rekao da isporuka plina ukrajinskim potrošačima mora biti osigurana", rekao je Ekanurov na ukrajinskom radiju Era FM.

On je također rekao da se u noći između četvrtka i petka u Moskvu vratilo izaslanstvo koje pokušava pronaći rješenje tog spora, a nastavak pregovora bio je početno predviđen za petak.

Ukrajina i Rusija su u sukobu nekoliko tjedana u vezi cijene plina kojeg Moskva isporučuje Kijevu i trenutačno naplaćuje 50 dolara za 1.000 m3.

Gazprom želi učetverostručiti tarife kako bi dosegao razinu međunarodnih tržišta i traži između 220 i 230 dolara za 1.000 m3.

Kijev drži tu cijenu neprihvatljivom i želi postupno povećanje tarife.

Zbog nepostizanja novog sporazuma s Ukrajinom, Rusija prijeti da će joj prekinuti isporuku plina od 1. siječnja u 10 sati po moskovskom vremenu.

Od srijede se u Moskvi nalazi jedno ukrajinsko vladino izaslanstvo i pokušava naći rješenje.

"KIJEV: MOSKVA NEĆE SPRIJEČITI ISPORUKU PLINA IZ TURKMENISTANA UKRAJINI"

ZAGREB/MOSKVA, 30. prosinca 2005. (Hina) - Turkmenistan će 2006. isporučiti 40 milijardi kubičnih metara prirodnog plina Ukrajini, kazao je u petak premijer Juri Jehanurov i odbacio bojazan da bi Moskva takvu trgovinu mogla spriječiti.

Jehanurov je izjavu dao za privatni radio Era iz Kijeva dva dana prije isteka ultimatuma ruskoga Gazproma koji prijeti prekidom isporuka od 1. siječnja ne prihvati li Kijev novu, učetverostručenu cijenu plina.

"Ukrajina će dobiti turkmenski plin jer je sporazum o tome već potpisan", kazao je Jehanurov u petak za radio Era.

Agencija Associated press piše da je Rusija nastojala intervenirati u taj sporazum potpisavši s Turkmenistanom kupnju plina čime bi toj srednjoazijskoj zemlji oduzela količine za prodaju Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir "Putin je rekao da isporuka plina ukrajinskim potrošačima mora biti osigurana", kazao je još Jehanurov pojasnivši da Putin odbacuje Gazpromove prijetnje.

U četvrtak navečer rusko-ukrajinski pregovori o plinskom sporu bili su prekinuti nakon što je Putin ponudio Ukrajini zajam od 3.6 milijardi dolara kako bi ublažio prijelaz na tržišnu cijenu a ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko takvu je ponudu odbacio.

Gazprom trenutačno isporučuje Kijevu plin po cijeni od 50 dolara za 1.000 m3, a Rusi osiguravaju Ukrajini oko 30 posto količina, dok Turkmenistan osigurava 45 posto.

Jehanurov je također istaknuo kako je Moskva odbacila sve prijedloge Kijeva.

"Nažalost svih dvanaest točaka koje je Ukrajina predložila, ruska je strana odbacila", rekao je Jehanurov.

Rusi su iznijeli nove prijedloge među kojima i taj da isporuku turkmenskog plina Ukrajini zamijene ruskim plinom, rekao je Jehanurov.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙