FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gazprom počeo obustavljati dostavu plina Ukrajini

MOSKVA, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Nakon što je Ukrajina odbilaposljednji ruski prijedlog o cijenama plina, ruski plinski gigant iisporučitelj plina Gazprom u nedjelju ujutro najavio je da je započeos procesom zaustavljanja isporuke plina Ukrajini, ali je pritomnaglasio da to neće utjecati na isporuku prema zapadnoj Europi, kojaide preko Ukrajine.
MOSKVA, 1. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Nakon što je Ukrajina odbila posljednji ruski prijedlog o cijenama plina, ruski plinski gigant i isporučitelj plina Gazprom u nedjelju ujutro najavio je da je započeo s procesom zaustavljanja isporuke plina Ukrajini, ali je pritom naglasio da to neće utjecati na isporuku prema zapadnoj Europi, koja ide preko Ukrajine.

Gazprom je ranije najavio da će ukinuti isporuku plina zemlji od 48 milijuna stanovnika u 7 sati po GMT-u nakon što je Ukrajina odbila posljednji ruski prijedlog po kojem bi dobila prijelazno razdoblje od tri mjeseca u kojem bi plin kupovala po dosadašnjoj cijeni, ali bi potom morala prihvatiti nove, četiri puta više cijene od dosadašnje.

"Dobili smo službeni odgovor: ukrajinska strana odbila je našu ponudu", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kupianov.

Već tjednima Gazprom želi više nego učetverostručiti cijene plina Ukrajini, odnosno podići ih s 50 dolara na 220-230 dolara što Kijev smatra neprihvatljivim.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je Ukrajini rok do nedjelje u ponoć da prihvati njegovu posljednju ponudu iznesenu u subotu poslije podne.

Izražavajući zabrinutost Europske unije, koja uvozi oko četvrtine plina iz Rusija, Njemačka, Austrija, Francuska i Italija zatražile su od Kijeva i Moskve da njihov sukob ne utječe na isporuku ruskog plina zapadnoj Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙