FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka upozorila Rusiju zbog blokade isporuka plina Ukrajini

MOSKVA/BERLIN, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka je uponedjeljak upozorila Rusiju da bi jednostrana odluka Moskve o prekiduisporuka plina Ukrajini mogla pogoršati gospodarske veze Moskve saZapadom.
MOSKVA/BERLIN, 2. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Njemačka je u ponedjeljak upozorila Rusiju da bi jednostrana odluka Moskve o prekidu isporuka plina Ukrajini mogla pogoršati gospodarske veze Moskve sa Zapadom.

Njemački ministar gospodarstva Michael Glos, čija zemlja je najveći ruski klijent što se tiče isporuka plina, rekao je da Moskva mora razumno postupati.

"Trideset posto našega plina stiže trenutno iz Rusije.To bi se trebalo uvećati", izjavio je Glos za njemačku radio postaju WDR. "No, može se uvećati samo ako znamo da se možemo osloniti na isporuke s istoka".

"Rusija predsjedava skupinom industrijski najrazvijenijih država svijeta G8, pa bi također u tom nesporazumu prirodno trebala postupati razumno", kazao je Gloss.

Washington se također umiješao. "Takav iznenadni korak stvara nesigurnost u energetskom sektoru te regije i podiže ozbiljna pitanja oko korištenja energije za nametanje političkog pritiska", naveo je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormak u priopćenju.

Plinovodi koji prevoze ruski plin u Europu preko Ukrajine i prekid isporuka plina Ukrajini brzo je pogodio središnju Europu. Austrija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Hrvatska i Slovačka izvijestile su u ponedjeljak o oštrom padu isporuka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙