FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački političari traže da Schroeder posreduje između Rusije i Ukrajine

BERLIN, 30. prosinca 2005. (Hina) - Njemački političari od bivšegkancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka NjemačkeSPD) traže posredovanje u sukobu između Ruske Federacije i Ukrajineoko isporuke ruskog plina, javljaju njemački mediji u petak.
BERLIN, 30. prosinca 2005. (Hina) - Njemački političari od bivšeg kancelara Gerharda Schroedera (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) traže posredovanje u sukobu između Ruske Federacije i Ukrajine oko isporuke ruskog plina, javljaju njemački mediji u petak.

"Gerhard Schroeder bi kao šef nadzornog odbora Baltičkog plinovoda, koji pripada Gazprom koncernu, trebao izvršiti pritisak na šefove vlada Rusije i Ukrajine kako njihov sukob ne bi uzrokovao povećanje cijena plina u Njemačkoj", smatra Rita Pawleski, povjerenica Kršćansko demokratske unije (CDU) za gospodarska pitanja.

Ona je u razgovoru za dnevnik "Bild" isto tako istaknula i bliske odnose između Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina koji bi mogli pridonijeti razrješenju krize.

Zamjenik šefa socijaldemokratskog zastupničkog kluba Michael Mueller smatra da bi, u prošlosti višestruko kritiziran ulazak Gerharda Schroedera u nadzorni odbora Baltičkog plinovoda sada Njemačkoj mogao biti od koristi.

"Sada se vidi od kolike je važnosti imati nekoga u samom vrhu energetskog koncerna", zaključio je Mueller.

Predstavnik stranke Zelenih također je ustvrdio da bi bivši kancelar "mogao biti koristan" u uklanjanju nesporazuma na liniji Kijev - Moskva.

Ukrajina i Ruska Federacija spore se oko nove, više cijene ruskog plina a tvrtka Gazprom zaprijetila je zatvaranjem plinovoda prema Ukrajini početkom godine ako ne dođe do dogovora.

Njemačka, koja veći dio ruskog plina prima upravo preko plinovoda koji prolazi Ukrajinom, strahuje da bi zatvaranje dotoka plina moglo utjecati na ponovni porast cijene toga energenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙