FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četiri zemlje EU traže od Kijeva i Moskve isporuku plina

BEČ, 31. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Četiri zemlje Europske unije(Njemačka, Austrija, Francuska, Italija) tražile su od Kijeva i Moskveda zadrže isporuke ruskog plina, neovisno o sporu između Rusije iUkrajine, navelo je austrijsko ministarstvo gospodarstva u priopćenjuu subotu.
BEČ, 31. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Četiri zemlje Europske unije (Njemačka, Austrija, Francuska, Italija) tražile su od Kijeva i Moskve da zadrže isporuke ruskog plina, neovisno o sporu između Rusije i Ukrajine, navelo je austrijsko ministarstvo gospodarstva u priopćenju u subotu.

Pisma u tom smislu uputila su ministarstva energetike Italije, Francuske, Njemačke i Austrije kolegama iz Ukrajine i Rusije tražeći da ne smanje isporuke, preko Ukrajine, ruskog plina njihovim zemljama.

Te četiri zemlje EU su među najvećim uvoznicima ruskog plina. Italija kupuje svake godine 24 milijarde m3 ruskog plina, što predstavlja blizu trećine njenog ukupnog uvoza.

Ukrajinci drže pretjeranom cijenu od 230 dolara za 1.000 m3 kao što je predložio ruski gigant Gazprom. Oni drže da se radi o najvišoj tarifi među cijenama koje se primjenuju bivšim sovjetskim republikama.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko je tražio u subotu od Rusije da za svoj plin odredi "korektnu cijenu" koja ne odražava "politički pritisak".

"Cijeli se problem svodi na korektnu, logičnu i ekonomski utemeljenu cijenu, koju će Ukrajinu plaćati, a ne cijenu koja odražava politički pritisak", rekao je Juščenko na ukrajinskoj tv Kanal 5.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙