FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 25. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4.30
ZAGREB, 25. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4.30

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II. molio je u subotu za mir u Svetoj zemlji i u svijetu na polnoćki održanoj u bazilici Svetog Petra koja se izravno prenosila u 72 zemlje. "Neka bude sigurna i gostoljubiva zemlja za hodočasnike i sve one koji tragaju za istinom", rekao je pred nekoliko tisuća vjernika u bazilici 84-godišnji Papa koji je ove godine ondje slavio svoju 27. po redu polnoćku. Posebna je molitva bila posvećena šefovima državama i svima koji upravljaju narodima te čelnicima međunarodnih organizacija "kako bi se oni potpuno predali zadaći postizanju mira u svijetu". Misu su izravno prenosile kamere 111 televizijskih kanala a emitirala se izravno u 72 zemlje, među kojima su i neke muslimanske kao Alžir i Indonezija.

SARAJEVO

U svim katoličkim crkvama u Bosni i Hercegovini misama polnoćkama obilježeno je u subotu nastupanje blagdana Božića, a središnje misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova po tradiciji je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Pred velikim brojem okupljenih vjernika među kojima su bili i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Niko Loznačić te hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić, kardinal Puljić podsjetio je da je Božić blagdan koji svim vjernicima pruža istinsku radost jer svakome čovjeku vraća njegovo dostojanstvo.

Obilježavanje Božića u BiH ove godine pamtit će se po tome što je prvi puta nakon okončanja rata u toj zemlji 1995., u povodu ovog blagdana sveta misa služena i u Srebrenici u kojoj danas postoji tek mala katolička zajednica koja okuplja jedva dvadesetak osoba starije dobi. Misu u kapelici podignutoj na razvalinama franjevačkog samostana iz 14. stoljeća predvodio je fra Marko Oršolić, član franjevačke redovničke provincije Bosne Srebrne, koji je na tu zamisao došao kako bi potaknuo na razmišljanje o pomirenju kao preduvjetu trajnog mira u BiH.

BETLEHEM

Patrijarh Jeruzalema osudio je u subotu izraelsku okupaciju i sigurnosni zid tijekom polnoćke u Betlehemu na kojoj su prvi put nakon višegodišnjeg prekida sudjelovali palestinski čelnici. Patrijarh Michel Sabbah je pred nekoliko tisuća vjernika okupljenih u bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu molio "da svi zidovi padnu, zidovi oko Betlehema i drugih palestinskih gradova i zidovi mržnje u našim srcima" te dodao "Kažemo da je to predugo trajalo". Monsinjor Sabbah je pozdravio to što su Izraelci nakon četiri godine ponovo dopustili dolazak u Betlehem palestinskom vodstvu, među kojima su šef Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmud Abbas i prijelazni predsjednik Palestinske vlasti Rawhi Fattouh.

BAGDAD

U eksploziji kamiona punog goriva u petak navečer u Bagdadu poginulo je osam osoba a dvadeset je ranjenih, prema novim podacima koje je objavila iračka policija a prenio CNN. Prva izvješća američke tv mreže CNN govorila su o 12 poginulih u eksploziji kamiona punog goriva u bagdadskoj četvrti Al Mansour. Napad, za koji se sumnja da je bio samoubilački, dogodio se samo nekoliko sati nakon što je američki ministar obrane Donald Rumsfeld u petak napustio Bagdad. Rumsfeld je za iznenadnog jednodnevnog posjeta Iraku bio u Mosulu, Falluji i Tikritu te obišao dobro zaštićenu Zelenu zonu u Bagdadu, no nije bio u četvrti Al Mansour. Pri susretima s američkim vojnicima ustvrdio je da će pobune koje mjesecima potresaju Irak biti poražene.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush uoči Božića, a poslije samoubilačkog napada na američku vojnu bazu u Iraku, telefonirao je američkim vojnicima i zahvalio im za žrtvu koju podnose. Pozvao je desetoricu vojnika, među njima šestoricu koja su u Iraku, "da im izrazi zahvalnost za njihovu službu i poželi svima sretan Božić i ugodne blagdane", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ken Lisaius. Bush je vojnicima telefonirao iz predsjedničkoga odmarališta u Camp Davidu.

EREVAN

Armenski parlament je u petak potvrdio odluku armenske vlade da pošalje 43 vojnika u Irak koji neće ići u borbene akcije kako bi surađivali s koalicijom koju vode Sjedinjene Države, čemu se protivi oporba. Za tu je odluku glasao 91 zastupnik, 23 su bila protiv i jedan je bio suzdržan. Oporba i organizacije mladih Armenaca su prosvjedovali protiv te odluke i izrazili su strahovanja da bi armenska dijaspora u Iraku, koja broji oko 20.000 osoba, mogla postati metom napada iračkog otpora.

KIJEV

Dosadašnji ukrajinski predsjednik Leonid Kučma pozvao je u petak dvojicu kandidata za predsjedničke izbore u nedjelju, prozapadnjačkog Viktora Juščenka i proruskog Viktora Janukoviča da "si pruže ruke" radi pomirenja ukrajinskog naroda, kojeg su podijelili ti "povijesni izbori". "Ta civilna gesta je potrebna ukrajinskom narodu, kojeg se ne može podijeliti popola", dodao je on aludirajući na napetosti između podijeljenih prozapadnih pristaša Juščenka i rusofonog istoka koji je za Janukoviča.

Nedjeljni izbori, na kojima Juščenko slovi kao favorit, organizirani su nakon što je poništen drugi krug od 21. studenoga radi utvrđenih nepravilnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙