FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati
ZAGREB, 20. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

SARAJEVO - Europska komisija spremna je surađivati s vlastima Bosne i Hercegovine na pripremi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju no ta zemlja mora obaviti još mnoge zadaće prije nego taj proces započne, izjavio je u nedjelju u Sarajevu povjerenik EU za proširenje Olli Rehn. Rehn je doputovao u dvodnevni posjet BiH tijekom kojega će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, a prvoga dana razgovarao je s Visokim predstavnikom Paddyjem Ashdownom. Nakon toga susreta Rehn je izjavio kako je BiH do sada postigla napredak u više područja čime su ispunjeni neki od preduvjeta daljem približavanju Europskoj uniji, no i dalje postoje značajni problemi. Svakako je trenutačno najvažniji izostanak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), rekao je Rehn. "Europska komisija ostat će prijatelj Bosne i Hercegovine koji će ukazivati na nedostatke kada se oni pojave", kazao je Rehn kojemu je ovo prvi posjet BiH nakon imenovanja povjerenikom za proširenje. Paddy Ashdown koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU u BiH podržao je Rehnovo stajalište po kojemu je suradnja s Haaškim tribunalom glavna zapreka daljnjeg približavanja BiH Uniji. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ashdown je rekao da ne očekuje da će ostavke nekih srpskih dužnosnika u BiH koje su uslijedile nakon izrcanja kaznenih mjera zbog nesuradnje s ICTY-jem bitnije utjecati na provedbu potrebnih reformi.

BEČ - Liese Prokop, nekadašnja svjetska prvakinja u petoboju, bit će nova austrijska ministrica unutarnjih poslova, objavio je čelnik vladajuće Narodne stranke i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel u nedjelju. Prokop (63) položit će u srijedu prisegu kao prva žena ministrica unutarnjih poslova u austrijskoj povijesti. U prvim intervjuima Prokop je rekla da želi "odagnati strah ljudi" glede povezanosti između podnositelja zahtjeva za azilom i kriminala o kojoj se mnogo govori u austrijskoj javnosti. Mora biti "humanosti", ali treba poduzeti i stroge mjere protiv ljudi koji zloporabe azil, rekla je Prokop. Ona je na Olimpsijskim igrama Meksiku 1968. godine osvojila je srebrnu medalju u petoboju, a godinu dana kasnije postavila je svjetski rekord. Političku karijeru počela je dok se još aktivno bavila atletikom 1969. godine, postavši članica parlamenta svoje rodne pokrajine Donje Austrije U vladi pokrajine bila je od 1981. Od 1992. zauzimala je mjesto zamjenice zemaljskog poglavara.

AMAN - Sadam Husein pozvao je Iračane da budu ujedinjeni i oprezni na izborima 30. siječnja, izjavio je u nedjelju glasnogovornik ovdjetničkog tima svrgnutog iračkog predsjednika. Sadam Husein izrekao je te "preporuke" pri prvom susretu s jednim od svojih iračkih odvjetnika u četvrtak, istaknuo je na konferenciji za tisak Ziad Khasawneh, jordanski odvjetnik i glasnogovornik skupine branitelja. "Predsjednik je pitao za novosti o iračkom narodu i istaknuo potrebu da Iračani budu ujedinjeni", kazao je Ziad Khasawneh. Svrgnuti predsjednik pozvao je svoje sunarodnjake da se ujedine citirajući stihove iz Kurana, nastavio je Khasawneh. On je također istaknuo da "šefovi svih vjerskih zajednica imaju svoju ulogu i moraju snositi povijesnu odgovornost glede onog što se trenutno događa u Iraku", dodao je on.

NAJAF - Sveti šijitski gradovi Najaf i Kerbala, u središnjem dijelu Iraka, potreseni su u nedjelju dvoma atentatima u kojima su smrtno stradale najmanje 62 osobe, a gotovo 150 ih je ranjeno. Ti atentati protiv šijita, s najviše žrtava nakon ožujka 2004. kad je smrtno stradalo više od 170 osoba u Kerbali i Bagdadu, počinjeni su blizu mauzoleja imama Alije i imama Huseina, dva mjesta koja šijitska zajednica u Iraku i svijetu najviše štuje. "Četrdeset osam osoba ubijeno je, a 90 ranjeno", izjavio je Husein Hadi, pripadnik hitne službe bolnice Hakim, glavnog medicinskog zdanja u Najafu, smještenom 160 km južno od Bagdada. Uveden je policijski sat i najmanje 35 prepreka je postavljeno na ulazima u Najaf kako bi se "spriječio pristup automobilima bombama", rekao je poručnik Haidar al-Jazairi, iz ureda šefa policije. "Al-Qaida stoji iza atentata", dodao je on, navodeći da će policija početi racije i premetačine po sumnjivim kućama. Dva sata ranije samoubilački napad automobilom bombom usmrtio je 14 osoba, a 57 ih je ranio na autobusnom kolodvoru u Kerbali, drugom iračkom šijitskom gradu, 50 km sjeverno od Najafa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙