FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Osoblje britanskog staračkog doma odalo je počast štićenici njihova doma koja je umrla u 105. godini, odlučivši kremirati njezino tijelo zajedno s kutijom cigareta, a na njezin su lijes položili cvjetni vijenac u obliku cigarete. Marie Ellis, štićenica staračkog doma Eaton Lodge u Kentu umrla je prirodnom smrću, no kada je riječ o njezinu životu, osim njezine poodmakle životne dobi, zanimljivo je da je počela pušiti s 15 godina, a od tada je dnevno "uništavala" 15 do 30 cigareta. Zbor je na Ellisinu pogrebu pjevao "Smoke Gets in Your Eyes", a u vrtu staračkog doma uprava će u znak sjećanja na Marie podići skulpturu u obliku pepeljare u koju će smjestiti urnu s njezinim pepelom.

TOKIO - Honda je u Tokiju predstavila novu generaciju humanoidnog robota, zvanog Asimo, a riječ je o prvome modelu koji zna trčati. Asimo može trčati brzinom do 3 kilometra na sat ili hodati 2,5 kilometara na sat. Krećući se Asimo se zna dočekati na noge, apsorbirati udarce te izbjegavati zapreke. Novom je robotu poboljšana i sposobnost interakcije s ljudima. Tako on može hodati uz bok s nekom osobom ili joj pak stegnuti ruku, a da je ne smrvi. Honda Motor prva je tvrtka u svijetu koja je 2000. godine izradila dvonožnog humanoida koji zna hodati. Namjena je humanoida zamijeniti ljude u obavljanju nekih profesionalnih zadaća kontrole i logistike ili pak pomagati u domaćinstvu.

ŽENEVA - Godina 2004. četvrta je najtoplija godina, odmah nakon 2003. godine, a deset posljednjih godina bile su najtoplije do sada zabilježene, objavila je Svjetska meteorološka organizacija. Tijekom 2004. godine prosječna temperatura na površini Zemlje prešla je za 0,44 stupnja prosječnu temperaturu izračunatu za razdoblje od 1961. do 1990. godine, objavljeno je na konferenciji u Ženevi. Ova je godina četvrta po toplini, nakon 2003. i 2002, a rekord drži 1998. godina, kada je temperatura bila viša od prosjeka za 0,54 stupnja. Inače, listopad 2004. godine najtopliji je ikad zabilježen listopad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙