FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Europsko vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine, pretpostavljajući punu suradnju s Haškim sudom, a na budućoj zemlji predsjedateljici EU-a je da procjeni tu suradnju, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća Jan Peter Balkenende. "Europsko vijeće je pozvalo Komisiju da za Vijeće napravi prijedlog pregovora s Hrvatskom, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Zatražilo je od Vijeća da se usuglasi o tom okviru imajući u vidu otvaranje pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, pretpostavljajući punu suradnju s Haškim sudom", kaže se u zaključcima europskih čelnika usvojenim na kraju dvodnevnog summita kojim je potpuno dominiralo pitanje otvaranja pregovora s Turskom, s kojom je postignut sporazum o otvaranju pristupnih pregovora 3. listopada sljedeće godine.

ISTANBUL

Nekoliko tisuća simpatizera Stranke pravde i razvoja (AKP) okupilo se u noći s petka na subotu kako bi u zračnoj luci u Istanbulu dočekali turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, po povratku s europskog summita u Bruxellesu na kojem je određen datum početka pristupnih pregovora Turske i EU-a. "Dobrodošlica našem premijeru, osvajaču Europske unije", "Nova zvijezda u EU-u", "Nema EU-a bez Turske", moglo se pročitati na transparentima koje su nosili prosvjednici, između zastava Turske, EU-a i AKP-a, ustanovio je fotograf agencije France presse na licu mjesta. "Jučer u Bruxellesu Turska je konkretizirala 41 godinu nastojanja", izjavio je po dolasku Erdogan, aludirajući na prvu tursku kandidaturu za europske integracije iz 1963. godine, tijekom kratkog govora koji je prenosila televizijska postaja NTV.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pozdravile su u petak odluku Europske unije da s Turskom u listopadu 2005. otpočne pregovore o njezinom uključenju u EU. Američki državni tajnik nazvao je odluku "povijesnom" i rekao da će ona koristiti kako Turskoj tako i EU. "Današnja pozitivna odluka odražava impresivna reformska postignuća Turske i veliki je uspjeh i Turske i Europske unije", rekao je Powell u priopćenju. "Uvjereni smo da će proces pristupanja i konačno članstvo Turske u Europskoj uniji donijeti velike koristi Turskoj i Europskoj uniji", kazao je on.

PEKING

Devet studenata smrtno je stradalo, a jedan se smatra nestalim u potonuću motornog broda na rijeci u sjeverozapadnoj Kini, priopćile su u subotu lokalne vlasti. Do nesreće je došlo kad je brod prelazio rijeku Zhu u pokrajini Shaanxi, kazao je dužnosnik okruga Ziyang. Dvanaest studenata uspješno je spašeno. Pokrenuta je istraga o uzrocima nesreće, javlja novinska agencija Xinhua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙