FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Europska unija (EU) počet će pristupne pregovore s Hrvatskom u travnju iduće godine, ako se potvrdi da ona potpuno surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), stoji u nacrtu zaključaka summita EU-a koje u petak ujutro prenose agencije. Pregovori o pristupanju Hrvatske i EU-a počet će u "travnju 2005. godine", objavio je AFP, a Reuters dodaje da će Unija tražiti potvrdu da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Prema Reutersu, to stoji u nacrtu zaključaka čelnika EU-a, koji u petak završavaju dvodnevni summit u Bruxellesu. Ista agencija prenosi da će u travnju iduće godine biti potpisan Sporazum o pridruživanju s Bugarskom i Rumunjskom, kako bi te dvije zemlje 2007. godine mogle pristupiti 25-članoj Uniji.

BRUXELLES

Europsko vijeće nije sinoć, suprotno najavama, razgovaralo o datumu pokretanja pristupnih pregovora s Hrvatskom i ta će se tema naći na dnevnom redu summita EU danas, izjavio je jučer na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu nizozemski premijer Jan Peter Balkenende. Nekoliko sati prije summita, na skupu čelnika Europske pučke stranke, premijeri deset zemalja članica EU-a zauzeli su se za bezuvjetan datum početka pregovora s Hrvatskom. "Neuvjetovani datum za početak pregovora od strane Europskog vijeća, kao što je to već spomenuto u 'ranu 2005', od posebne je važnosti ne samo za Republiku Hrvatsku, nego i za čitavu jugoistočnu Europu", kaže se izjavi čelnika Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

BRUXELLES

Čelnici zemalja članica Europske unije suglasili su se sinoć na summitu u Bruxellesu oko otvaranja pregovora o punopravnom članstvu s Turskom 3. listopada 2005. godine i sad od Turske očekuju priznanje Cipra. "Možemo otpočeti pregovore s Turskom na temelju analize Europske komisije", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik vlade Nizozemske, koja do kraja godine predsjeda unijom, Jan Peter Balkenende. Rekavši kako je cilj punopravno članstvo Turske, Balkenende je ipak upozorio kako će se "voditi pregovori kako bi se vidjelo je li članstvo moguće"."Nema jamstva da ono (članstvo) zaista jest moguće", dodao je nizozemski premijer. Turska prije početka pregovora o punopravnom članstvu mora potpisati protokol svojeg sporazuma o pridruživanju EU, kojim de facto priznaje Cipar.

NEW YORK

Palestinci bi mogli dobiti do 8 milijardi dolara financijske pomoći u sljedeće četiri godine od SAD-a, Europske unije i arapskih zemalja, ako doprinesu napretku u mirovnom procesu na Bliskom istoku, piše u petak New York Times. Palestinska samouprava suočava se s velikom financijskom krizom uslijed smanjenja poreznih prihoda zbog gotovo svakodnevnih sukoba s Izraelom od početka intifade 2000. godine. Ako se uspješno provedu predsjednički izbori sljedećeg mjeseca, ako nova palestinska vlada uspješno marginalizira ekstremističke skupine i ako se Izrael suglasi s ukidanjem blokade palestinskih teritorija, Palestinci bi sljedeće godine mogli dobiti paket pomoći vrijedan 1,5 do 2 milijarde dolara, piše list pozivajući se na američke i palestinske dužnosnike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙