FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetudo 4,30 sati.
ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BRUXELLES - Europsko vijeće odlučilo je u petak u Bruxellesu da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka sljedeće godine, pretpostavljajući punu suradnju s Haškim sudom, a na budućoj zemlji predsjedateljici EU-a je da procjeni tu suradnju, izjavio je predsjedatelj Europskog vijeća Jan Peter Balkenende. "Europsko vijeće je pozvalo Komisiju da za Vijeće napravi prijedlog pregovora s Hrvatskom, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Zatražilo je od Vijeća da se usuglasi o tom okviru imajući u vidu otvaranje pristupnih pregovora 17. ožujka 2005, pretpostavljajući punu suradnju s Haškim sudom", kaže se u zaključcima europskih čelnika usvojenim na kraju dvodnevnog summita kojim je potpuno dominiralo pitanje otvaranja pregovora s Turskom.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je izrazio zadovoljstvo tom odlukom. "Ovo je jedan u nizu važnih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti", ocijenio je hrvatski premijer. Hrvatski premijer je najavio da će u pregovaračkim timovima koji će voditi pristupne pregovore s Europskom unijom moći će biti samo stručnjaci bez obzira na njihovu političku opredijeljenost. Sanader je ponovio da Hrvatska želi završiti pregovore "tijekom 2007. godine", a na Uniji je da odluči o datumu ulaska.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozdravile su u petak odluku Europske unije da s Turskom u listopadu 2005. otpočne pregovore o njezinom uključenju u EU. Američki državni tajnik nazvao je odluku "povijesnom" i rekao da će ona koristiti kako Turskoj tako i EU. "Današnja pozitivna odluka odražava impresivna reformska postignuća Turske i veliki je uspjeh i Turske i Europske unije", rekao je Powell u priopćenju. "Uvjereni smo da će proces pristupanja i konačno članstvo Turske u Europskoj uniji donijeti velike koristi Turskoj i Europskoj uniji", kazao je on.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak objavile da Hezbollahovu televiziju Al-Manar drže terorističkom organizacijom. State Department je objavio kako je Al-Manar, televizija Hezbollaha iz Libanona, stavljen na Popis za isključenje terorista čime se suočava sa sankcijama. Sjedinjene Države su već ranije označile Hezbollah kao stranu terorističku organizaciju. Francuska je prije nekoliko dana zabranila emitiranje Al-Manarovog satelitskog programa optuživši televiziju za antisemitizam i poticanje mržnje. Upitan da komentira navode Al-Manara da se radi o suzbijanju slobode govore Boucher je rekao da to "nije točno". "To nije stvar slobode govora nego poticanja nasilja", rekao je on. Označavanje Hezbollaha i Al-Manara se međusobno razlikuje i ima različite posljedice.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u petak otpisale u cijelosti dug Iraku od 4,1 milijardu dolara i pozvale i druge zemlje da slijede taj primjer. Ugovor o otpisivanju duga potpisali su na svečanosti u State Departmentu američki državni tajnik Colin Powell, ministar financija John Snow i irački ministar financija Adil Abdul al-Mahdi. Oprostom cijelog duga Iraku Sjedinjene Države idu preko 80 posto smanjenja ukupnog duga od 38,9 milijardi dolara na koliko se u studenom suglasilo 19 zemalja kreditora članica Pariškog kluba. Radi se o dugu koji je napravio bivši režim Sadama Huseina. Pariški klub uključuje europske zemlje, SAD, Japan, Rusiju, Kanadu i Australiju. Irak duguje i dodatnih 80 milijardi dolara zemljama koje nisu članice Pariškog kluba, uglavnom arapskim zemljama među kojima najviše Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

ABUJA - Povjerenstvo Afričke unije (AU), zaduženo za promatranje primirja u Darfuru, na zapadu Sudana, naredilo je u petak sudanskoj vladi da odmah prekine svoju ofenzivu na pobunjenike te pokrajine i da se povuče, rekao je predsjednik povjerenstva Mohamed Ali Abdalah. "Povjerenstvo zahtijeva od vlade Sudana da odmah prekine svoju vojnu ofenzivu i da povuče svoje snage s položaja na kojima se nalaze", rekao je Ali Abdalah. U petak je nigerijski general Festus Okonkwo, šef mirovnih snage AU u Darfuru rekao u Abuji da sudanska vojska dva tjedna grupira postrojbe u toj pokrajini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙