FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9,30 sati.
ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BUKUREŠT

Drugi krug predsjedničkih izbora u Rumunjskoj počeo je u nedjelju ujutro, a u njemu sudjeluju aktualni premijer Adrian Nastase i oporbeni čelnik, popularni gradonačelnik Bukurešta, Traian Basescu. Socijaldemokrat Nastase je u prvom krugu 28. studenoga, kada su održani i parlamentarni izbori, dobio 41, a Basescu, kandidat oporbene desnice, 34 posto glasova. Otvoreno je oko 17.000 birališta u cijeloj zemlji na kojima se očekuje dolazak 18 milijuna birača. Analitičari govore da će utrka biti tijesna. "Ovisit će o tome kako je dobro svaka strana mobilizirala svoje birače", rekao je neovisni politički analitičar Stelian Tanase.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja dala su Nastaseu 4 do 6 posto prednosti nad Basescuom.

JERUZALEM

Izraelska oporbena Laburistička stranka priopćila je u nedjelju da neće postavljati preduvjete za ulazak u koaliciju s premijerom Arielom Sharonom, što otvara put za sastavljanje nove vlade. Sharonu su potrebni laburisti da bi obnovio svoju koaliciju i izbjegao prijevremene izbore. Laburistička stranka lijevog centra i Sharonov desničarski Likud započeli su koalicijske pregovore u subotu. Čelnik laburista Shimon Peres, mirotvorac koji snažno podržava Sharonov plan povlačenja iz Gaze, rekao je da bi sporazum mogao biti postignut u roku od nekoliko dana. Zapadne zemlje plan povlačenja smatraju mogućim korakom prema miru s Palestincima nakon smrti Jasera Arafata.

PRIŠTINA

Kosovska vlada među prioritetima programa kojega će uskoro usvojiti i parlament ima i povratak iseljenih osoba s Kosova među kojima je i veći broj Hrvata. Najveći broj Hrvata živio je na području Vitine u istočnom dijelu Kosova, a tamošnja lokalna vlast je sačinila i usvojila strategiju za trajan povratak tijekom iduće godine. Tri hrvatska sela u općini Vitina su gotovo prazna, dok u najvećem selu nastanjenom Hrvatima - Letnici, trenutno živi samo pedesetak osoba, uglavnom starije dobi. Trenutno najveći broj pripadnika hrvatske manjine živi u Janjevu, oko 17 kilometara južno od Prištine, ali je ipak i najveći broj tamošnjih domova napušten. Predstavnici sela Šašare boravili su u subotu poslijepodne u Vitini i zanimali se za uvjete povratka, te su dobili jamstva da će se činiti napori za stvaranje boljih preduvjeta za njihov povratak.

TOKIO

Potpora javnosti japanskom premijeru Jinichiru Koizumiu i njegovoj vladi pala je na 37 posto nakon odluke o produžetku mandata japanskih vojnika u Iraku, objavili su mediji u nedjelju. List Mainichi, koji je proveo anketu, prenosi da je potpora Koizumiju pala za osam posto u odnosu na slično ispitivanje u studenome. Oko 45 posto ispitanika ne podupire Koizumia, a 62 posto ih se protivi produžetku mandata japanskih vojnika u Iraku, piše list. Koizumi, blizak američki saveznik, ustraje u tvrdnji da je produžetak misije u interesu Japana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙