FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30

ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan namjerava povećati broj pripadnika UN-a u Iraku u siječnju 2005., objavljeno je u sjedištu UN-a u New Yorku. Annan se pozvao na rezoluciju Vijeća sigurnosti iz lipnja ove godine koja poziva UN-ovu Misiju pomoći u Iraku (UNAMI) da odigra "vodeću ulogu" u pomaganju iračkih izbora planiranih za 30. siječnja kao i u obnovi zemlje.

Annanov glasnogovornik Fred Eckhard je rekao da će Ujedinjeni narodi ne samo povećati broj svojih pripadnika u Iraku nego i otvoriti urede u gradovima Erbilu i Basri.

UN trenutno imao 59 pripadnika u Iraku, uključujući 20 stručnjaka za izbore, i svi su smješteni u Bagdadu, ali broj nije odgovarajući za ono što UN želi činiti, rekao je glasnogovornik.

DEN HAAG

Nizozemska će poslati 26 promatrača u Ukrajinu radi nadzora odvijanja novog drugog kruga predsjedničkih izbora 26. prosinca, izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot.

Nizozemski promatrači bit će sastavni dio misije Europske unije. Bot je već uputio apel zemljama članicama OESS-a, njih 55, da pošalju maksimalan broj promatrača. Ta je organizacija po završetku izbora u studenom u Ukrajini izrazila ozbiljne sumnje glede regularnosti rezultata.

DOHA

Šef PLO-a Mahmud Abas izrazio je optimizam glede postizanja sporazuma radikalnih palestinskih skupina oko prijedloga demilitarizacije Intifade.

"Bilo je napretka u pregovorima s palestinskim skupinama o prekidu militarizacije Intifade", kazao je Abas po dolasku u Katar iz Saudijske Arabije u srijedu navečer.

Radikalni palestinski pokreti Hamas i Islamski džihad odbacili su u srijedu poziv Mahmuda Abasa, šefa Palestinskog oslobodilačkog pokreta (PLO) za demilitarizacijom palestinske pobune (Intifade).

Dvije radikalne skupine reagirale su na Abasovu ocjenu od ponedjeljka da je "pribjegavanje oružju štetno te mora prestati".

FRANKFURT

Šezdeset i jednoj osobi ukazana je medicinska pomoć u srijedu navečer nakon istjecanja plina u zračnoj luci Frankfurt, javila je u četvrtak tvrtka za održavanje zračne luke.

Mjesto gdje je plan curio još nije određeno, rekao je jedan glasnogovornik Franporta, tvrtke za održavanje. Osobe koje udisale plin su imale iritirane oči i dišne puteve.

Tijekom jednog sata bio je zatvoren prostor u kojem se osjetio plin, a nekoliko letova, za Berlin, Finsku, Čile, i Južnoafričku Republiku je kasnilo u polasku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙