FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati
ZAGREB, 23. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 12,30 sati

KIJEV

Ukrajinski Vrhovni sud opozvao je središnje izborno povjerenstvo optuženo da je podržavalo prijevare u drugom krugu predsjedničkih izbora 21. studenoga, izjavio je Andrij Mahera, član povjerenstva blizak oporbi. Promijenjeni sastav povjerenstva trebao bi biti što transparentniji za "ponovljeni drugi krug". Jedanaest od 15 članova povjerenstva ostali su isti kao u drugom krugu 21. studenoga, koji je poništen zbog izbornih prijevara, ali je ponavljanje takvog scenarija nemoguće, kazao je u razgovoru za France Presse Mahera. Tužba koju je Vrhovnom sudu podnio oporbeni kandidat Viktor Juščenko riješena je odlukama o poništavanju rezultata drugog kruga i o stvaranju novog izbornog povjerenstva u parlamentu. Svjedoci pozvani pred Vrhovni sud čija je svjedočanstva prenosila izravno ukrajinska televizija otkrili su izborne prijevare: birači su glasovali u više navrata s lažnim dokumentima ili je rezultat bio promijenjen elektronskim sustavom povjerenstva. Glavno tužiteljstvo je sredinom prosinca pokrenulo istragu protiv središnjeg izbornog povjerenstva zbog "zlouporabi ovlasti".

KIJEV

Ukrajinci će u nedjelju ponovno izići na izbore kako bi iz trećeg pokušaja izabrali nasljednika predsjednika Leonida Kučme, nakon što je Vrhovni sud zbog dokaza o masovnoj prijevari poništio drugi krug predsjedničkih izbora održan 21. studenoga. Analitičari smatraju da će se povijesne i kulturne razlike ukrajinskih regija vjerojatno ponovno odraziti u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će se opet susresti žestoki protivnici: proruski premijer Viktor Janukovič i njegov protivnik sklon Zapadu Viktor Juščenko. Posljednja ispitivanja provedena na istoku i jugu zemlje pokazuju neizvjesnu utrku između dvojice kandidata. Suparnici na kontroverznim predsjedničkim izborima u Ukrajini sučelili su se u ponedjeljak navečer u televizijskoj debati, koja je označila vrhunac kampanje uoči odlučujućeg ponovljenog drugog kruga predsjedničkih izbora. Analitičari smatraju da će debata predsjedničkih kandidata još više polarizirati zemlju iako je Janukovič nakon rasprave izjavio da će se nastaviti zalagati za jedinstvo Ukrajine. Strani promatrači strahuju da bi izbori u nedelju mogli biti praćeni nasiljem. Kako javlja ukrajinski Interfax, pozivajući se na podatke ukrajinskog Središnjeg izbornog povjerenstva, ponovljeni drug krug izbora 26. prosinca nadgledat će ukupno 12.271 međunarodnih promatrača, među kojima i 60 promatrača GONG-a iz Hrvatske.

DEN HAAG

Turska će, uđe li u EU, pomoći Europi da u globaliziranom svijetu postane politička sila, ocijenio je u četvrtak nizozemski ministar vanjskih poslova Ben Bot čija zemlja trenutno predsjeda Unijom. "Da bi se nametnula u globaliziranom svijetu, Europskoj uniji je potrebna određena težina, kako u smislu broja stanovnika tako i u vojnom i gospodarskom smislu. Mislim da će Turska pridonijeti toj političkoj moći Europe koja će postati onakva sila kakvu priželjkujemo", kazao je Bot. Europska unija je prije tjedan dana Turskoj dala zeleno svijetlo za otvaranje pregovora s Ankarom. Pregovori bi trebali započeti u listopadu 2005. godine. Bot smatra da Turska ima velike šanse postati članicom EU.

DEN HAAG

Europa je danas "prihvaćeni partner" u pronalaženju rješenja za bliskoistočni sukob Palestinaca i Izraelaca, kazao je u četvrtak nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom. "Kao i Izraelci i Palestinci, i Amerikanci su prihvatili Europu kao partnera u tom dijelu svijeta, kazao je Bot. Prema njegovim riječima, nakon prvog susreta s izraelskim premijerom Arielom Sharonom i ministrom vanjskih poslova Sylvanom Shalomom, rečeno mu je da se "Europa može miješati u cijelu stvar na bilo koji to način želi, ali mi ćemo uvijek slušati Amerikance". No, pet mjeseci poslije, prisjeća se Bot u razgovoru za AFP, "stvari su se promijenile i Izraelci su shvatili da ne mogu potpuno zaobilaziti Europu". Bot je također rekao da će se i nakon završetka predsjedanja Europskom unijom Nizozemska nastaviti baviti bliskoistočnim problemom.

PARIZ

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u četvrtak je izjavio da je međunarodna konferencija o Bliskom istoku koju London želi organizirati 2005. godine "dobra inicijativa", izvješćuje radio France Inter. "Inicijativa Londona je dobra i mi je podržavamo. Riječ je o korisnoj, važnoj fazi koja dolazi u jednom osjetljivom trenutku", kazao je Barnier. Šef francuske diplomacije ocijenio je da se "Palestinska uprava mora organizirati, reformirati". "Moramo pomoći Palestincima", dodao je. Britanski premijer Tony Blair je u srijedu u Jeruzalemu najavio za 2005. održavanje međunarodne konferencije u Londonu kako bi se pomoglo u reformi Palestinske uprave i obnovi mirovnog procesa.

TIRANA

Albanski premijer Fatos Nano izjavio je u srijedu navečer kako je Albanija spremna i voljna za poboljšanje bilateralnih odnosa s državnom zajednicom Srbijom i Crnom Gorom. Kako je u četvrtak priopćio Ured za odnose s medijima albanske Vlade, Nano je nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, kazao kako je Albanija "spremna na uspostavu ozbiljnoga partnerstva" sa Srbijom i Crnom Gorom. Nano je, navodi se u priopćenju, rekao kako Albanija mora "međunarodnim saveznicima i partnerima pokazati da je spremna na miran zajednički život s drugima u regiji". Drašković je, navodi ATA, naglasio da se "ne može promijeniti povijest, ali se može promijeniti zajednička budućnost". ATA prenosi i da se šef diplomacije SCG sastao i s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom. Tijekom susreta, Moisiu je rekao da se problem Kosova "može riješiti samo dobrom voljom, razumijevanjem i povjerenjem njegovih stanovnika, uz suradnju s međunarodnim čimbenicima", priopćeno je iz kabineta albanskoga predsjednika. Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković susrest će se u četvrtak, drugoga dana posjeta Albaniji, s predstavnicima srpsko-crnogorske zajednice u toj zemlji i time završiti prvi službeni dvodnevni posjet Albaniji nakon ponovne uspostave diplomatskih odnosa 2001. godine, koji su prekinuti 1999. godine tijekom sukoba na Kosovu.

BAGDAD

Američki marinci pritvorili su u nizu racija južno od Bagdada 43 osobe i tako je u toj višemjesečnoj akciji već pritvoreno oko šesto ljudi, priopćila je u četvrtak vojska. Marinci su uz pomoć iračkih snaga sigurnosti u srijedu opkolili i uhvatili 21 pobunjenika kraj mjesta Yusufiye, pobunjeničkoga uporišta četrdesetak kilometara jugozapadno od Bagdada. U raciji u obližnjem gradu Haswahu iračka je policija zajedno s marincima pritvorila još 13 osoba. Još su devetorica sumnjivaca uhvaćena u akcijama kraj mjesta Mahmudiye, u samome središtu "trokuta smrti", kako je to područje prozvano.

AMMAN

Irački premijer Iyad Allawi izjavio je da je sirijskome predsjedniku Bashiru al-Assadu poslao poruku s dokazima da oružane skupine organiziraju terorističke napade na irak sa sirijskoga teritorija, objavljeno je u četvrtak. "U svojoj sam poruci poslao dokaze i priznanja terorističkih elemenata i zatražio pomoć da se zaustave teroristički napadi organizirani u Siriji, a jasno sam rekao i da posljedice bilo kakva pogoršanja stanja u Iraku neće stati na granici", rekao je Allawi u intervjuu za jordanski list al-Rai. Zatražio je i izručenje nekadašnjih iračkih dužnosnika, među ostalima i Sabaawija, polubrata Sadama Huseina te Tahera Habbousha, nekadašnjega šefa obavještajaca. Allawi je pohvalio jordanske, kuvajtske i turske vlasti zbog sprečavanja terorističkih napada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙