FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9,30 sati:
ZAGREB, 22. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9,30 sati:

BRUXELLES

Ministri ribarstva Europske unije dogovorili su se u srijedu, nakon cjelonoćnih pregovora, o maksimalnim iznosima izlova pojedinih vrsta ribe te o ribarskim kvotama za pojedine zemlje u 2005. godini, objavili su nizozemsko predsjedništvo EU-a i Europska komisija. Kompromisno rješenje usvojeno je gotovo jednoglasno. Jedino je Litva glasovala protiv, dok se Grčka suzdržala. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju pak Francuska i Velika Britanija. Ministri bi se trebali ponovno okupiti tijekom jutra kako bi utvrdili konačnu verziju sporazuma. Europska komisija, koja je početkom prosinca predložila radikalne restrikcije, popustila je u većini pitanja, odustavši primjerice od kontroverznog prijedloga da velik dio Sjevernog mora iduće godine bude zatvoren za lov na bakalar. Isto tako, broj mjesečnih izlazaka na more u lov na te vrste smanjen je za 10 posto na godinu, dok je Komisija predlagala redukciju od 30 posto tijekom 2005. i 2006. godine.

MADRID

Španjolska policija uhitila je u srijedu tri osobe za koje se sumnja da su islamistički militanti, pod optužbom da su pokušali kupiti eksploziv, priopćila je vlada. Trojica Marokanaca uhićena su na području Barcelone i sumnja se da su povezani s "međunarodnom islamskom terorističkom mrežom", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. U operaciji koja je provedena rano ujutro sudjelovalo je stotinjak policajaca. Riječ je o jednoj od niza operacija koje se provode u sklopu istrage o podmetnutim eksplozijama 11. ožujka u kojima je poginula 191 osoba. Nekoliko sati prije toga premijer Zapatero rekao je da će Španjolska pokrenuti poseban plan zaštite od mogućih napada tijekom božićnih blagdana. Prema priopćenju ministarstva unutarnjih poslova, pretraženi su stanovi uhićenih i još nekoliko zgrada, a zaplijenjeni su i neki dokumenti. Trojica uhićenih optuženi su da su se u rujnu povezali s posrednikom u jednoj srednjoeuropskoj zemlji kako bi nabavili eksploziv. Informacije o njihovim aktivnostima ministarstvo je dobilo od stranih obavještajnih službi.

TOKIO

Japanski premijer Junichiro Koizumi ponovio je u srijedu kako želi posjetiti Irak, gdje su japanski vojnici uključeni u poslove na obnovi te zemlje. Koizumi, bliski saveznik američkog predsjednika Georga W. Busha, izdvojio je značajni politički kapital kako bi podržao SAD i njezine saveznike u ratu u Iraku, gdje je posalo oko 550 vojnika - u južnoirački grad Samawu. Njegova Vlada odlučila je ovoga mjeseca da će i sljedeće godine zadržati vojnike u Iraku, premda su istraživanja u javnosti pokazala da se većina birača protivi produljenju japanske misije u Iraku, najriskantnije japanske vojne operacije nakon II svjetskog rata.

JERUZALEM

Predstavnici židovskih naseljenika koji se protive povlačenju iz pojasa Gaze 2005. i evakuaciji kolonija zatražili su da se tijekom predstojećih tjedana prosvjedima "opkoli parlament". "Pozivamo prosvjednike da danonoćno opsjedaju Knesset tijekom sljedećeg mjeseca po uzoru na Ukrajinu", rekao je na javnom radiju glavni tajnik Vijeća židovskih naselja na Zapadnoj obali i u Gazi. Pritom je mislio na masovne prosvjede u Ukrajini, odnosno na "narančastu revoluciju" koja je počela prije točno mjesec dana zbog izborne prijevare.Izraelske vlasti boje se opće mobilizacije naseljenika koje bi mogle spriječiti povlačenje iz pojasa Gaze i nasilja koje bi mogli izazvati ekstremisti. Vijeće naselja na Zapadnoj obali i Gazi koje predstavlja desetke tisuća naseljenika pozvalo je na građanski neposluh.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙