FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 28. studenoga 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 28. studenoga 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ZAGREB

Ubojica nizozemskoga redatelja Thea van Gogha koristio se ilegalno kupljenim pištoljem hrvatske proizvodnje, priopćila je nizozemska policija, a u nedjelju prenosi Glas Amerike. Mohammed B. je iz poluautomatskoga pištolja sa šest metaka pogodio redatelja, a ranio je i jednoga policajca i jednoga usputnog prolaznika, objavila je nizozemska policija nove pojedinosti istrage nad 26-godišnjim ekstremistom marokanskoga podrijetla koji je 2. studenoga Van Gogha ubio zato što je redatelj kritizirao tretman žena u islamskome svijetu. Prema vijesti Glasa Amerike, ubojica je imao poluautomatski pištolj HS2000 hrvatske proizvodnje. Proizvod tvornice IM Metal kupljen je ilegalno, dodaje se, a u Nizozemskoj na crnom tržištu stoji između 1.000 i 1.500 eura.

KIJEV

Dogovor je "nužan" za izlazak iz političke krize u Ukrajini, ali su "pregovori vrlo teški i zasad ne idu dobro", izjavio je u nedjelju ukrajinski predsjednik na odlasku Leonid Kučma na izvanrednoj sjednici državnog vijeća sigurnosti. "Dogovor je za Ukrajinu bezuvjetno nužan", istaknuo je Kučma pred kamerama ukrajinske televizije, jer se moraju "izbjeći nepredvidljive posljedice". Pregovori između oporbe i vlasti su "vrlo teški i nitko danas ne može reći kakav će dogovor biti i hoće li do njega doći", dodao je Kučma. Ukrajinski predsjednik je također rekao da oporbeni čelnik Viktor Juščenko "ne pokazuje dobru volju" i ne uklanja blokade koje su njegove pristaše podigli ispred ureda vlade. Odluka parlamentarnih zastupnika od petka da se izbori ponište zbog utvrđenih nepravilnosti jesu "političke naravi" i nemaju snagu zakona, ali će u pravnom smislu biti "važna" odluka Vrhovnog suda koji će zasjedati u ponedjeljak, istaknuo je Kučma.

LE BOURGET

Francuski ministar finanacija Nicolas Sarkozy izabran je za predsjednika vladajućeg Saveza za nacionalni pokret (UMP) s 85,1 posto glasova članova stranke, prema službenim rezultatima koji su u nedjelju objavljeni na saboru s UMP-a u Le Bourgetu, javlja AFP. Nicolas Sarkozy naslijedio je na dužnosti predsjednika stranke Alaina Juppea koji je 16. srpnja 2004. dao ostavku u očekivanju da se završi prizivni sudbeni postupak u predmetu fiktivnog zapošljavanja u pariškoj gradskoj upravi. Francuski predsjednik Jacques Chirac, osnivač UMP-a, još je ranije poručio Sarkozyju da neće moći istodobno obnašati dvije dužnosti pa će on već u ponedjeljak podnijeti ostavku na dužnost ministra financija. Francuski političari analitičari smatraju da s današnjim danom počinje unutarstranačka predizborna utrka UMP-a za francuske predsjedničke izbore 2007. godine. Chirac, koji je dosad preko bliskog suradnika Juppea potpuno kontrolirao UMP, naime, još nije objavio hoće li se kandidrati za treći predsjednički mandat, na što po ustavu ima pravo. Sarkozy, trenutačno najpopularniji političar u Francuskoj, također se nije javno izjasnio po tom pitanju, ali je javna tajna da ima ambicije postati predsjednikom države. Prije toga, njih obojicu čeka zajednička kampanja uvjeravanja javnosti da na referendumu prihvate europski ustav, a Sarkozyja k tome i naporan rad na stabilizaciji stranke, koja je teško poražena ove godine na lokalnim izborima i izborima za Europski parlament.

NAIROBI

"Summit za svijet bez mina" na kojemu bi se trebalo objaviti izvješće o primjeni protupješačkih mina pet godina pošto je na snagu stupio ugovor o njihovoj zabrani, počeo je u nedjelju u Nairobiju, javlja France-Presse. Kenijski predsjednik Mwai Kibaki službeno je otvorio susret pred tisuću sudionika, prenosi agencija. Stotinu četrdeset i tri države ratificirale su ugovor o protupješačkim minama potpisan u Ottawi 1997. kojim se zabranjuje proizvodnja, primjena, skladištenje i prodaja protupješačkih mina i zahtijeva čišćenje miniranih područja u roku od deset godina. No, 42 države još uvijek su izvan ugovora iz Ottawe, među kojima su SAD, Kina i Rusija. Od svibnja 2003. najmanje su četiri vlade rabile protupješačke mine: Gruzija, Mianmar (Burma), Nepal i Rusija. Ipak, broj žrtava stradalih od takvih mina smanjio se: sa 26.000 na godinu u 1990-im do između 15.000 i 20.000 u današnje vrijeme.

HOBART

Oko 100 kitova i dupina uginulo je u nedjelju nakon što se nasukalo na otoku King između australskog kopna i jugoistočnog otoka Tasmanije, a još 50 morskih sisavaca je u opasnosti. Dužnosnici nadležnih službi krenuli su prema otoku King kako bi pomogli u akciji spašavanja, prenosi agencija Associated press. Procjenjuje se da je 50 drugih kitova i dupina još živo ali u opasnosti od nasukavanja u zaljevu Sea Elephant Bay . Nasukale sisavce pronašli su lokalni stanovnici koji zajedno s nadležnim vlastima čine velike napore kako bi spasili životinje, kazao je Warwick Brennan, glasnogovornik za pitanja okoliša u vladi australske savezne države Tasmanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙