FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 15.30 sati:

ANKARA

Hrvatski ulazak u punopravno članstvo Europske unije (EU) bit će samo formalnost, ocijenili su u petak i subotu mnogi turski elektronski mediji i listovi. Stalni turski dopisnici iz Bruxellesa i mnoštvo posebnih izvjestitelja koji su u četvrtak i petak pratili summit EU u belgijskome glavnom gradu smatraju da je "pred Hrvatskom lak put do punopravnog članstva u EU". Viskonakladni istanbulski list Hurriyet tu ocjenu temelji na činjenici da će pregovori Hrvatske i EU početi već 17. ožujka 2005. Pritom ističu kako vjeruju da će vlada u Zagrebu ispuniti i posljednji "europski preduvjet", odnosno do tog vremena uhititi i predati sve optuženike Haškom sudu za ratne zločine.

BUENOS AIRES

Sudionici konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja je završila u Buenos Airesu u subotu ujutro postigli su konsenzus o budućnosti pregovora čiji je krajnji cilj zaštiti naš planet od globalnog zagrijavanja, a predstavnici Sjedinjenih Država i EU-a postigli su kompromisnu formulu u pogledu strukture takvih pregovora, izvješćuju agencije. Dogovoreno je održavanje neformalnog okupljanja koje će se realizirati u svibnju sljedeće godine u Bonnu gdje će sudionici nastaviti raspravljati o Protokolu iz Kyota te razmjenjivati informacije o daljnjem smanjenju utjecaja štetnog efekta staklenika. Predstavnici EU-a željeli su da zemlje potpisnice Protkola iz Kyota - uključujući i SAD, pregovaraju o novim multilateralnim naporima i angažmanu na smanjenju utjecaja efekta staklenika do 2012. No, SAD koji proizvodi gotovo četvrtinu stakleničkih plinova oglušio se na takve molbe Europljana. Protokol iz Kyota obvezuje 30 industrijskih razvijenih zemalja svijeta da do 2012. smanje emisiju stakleničkih plinova. Američko je izaslanstvo istaknulo kako je, prema njihovu mišljenju, "prerano" o tomu raspravljati prije 2012.

BANJA LUKA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je pismeno podnio neopozivu ostavku na funkciju, doznaje se iz izvora bliskih Ivaniću. Tijekom dana očekuje se i službena izjava Mladena Ivanića koji je ostavku podnio nakon što je jučer to učinio premijer Republike Srpske Dragan Mikerević, koji se na to odlučio kad je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown izrekao sankcije Republici Srpskoj. Ivanić, koji je predsjednik Partije demokratskoga progresa (PDP), odstupio je s ministarske funkcije kad je Vlada SAD uskratila vizu čelnicima PDP-a i Srpske demokratske stranke (SDS) što će vrijediti sve dok RS ne uspostavi punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. SDS i PDP predvode većinu u Parlamentu RS, a članovi ovih stranaka obnašaju većinu ključnih ministarskih funkcija u Vladi RS i dužnosti u zajedničkim organima BiH.

BUKUREŠT

Predsjednik Demokratske stranke i pobjednik predsjedničkih izbora u Rumunjskoj održanih prošle nedjelje Traian Basescu objavio je u subotu da podnosi ostavku na dužnost čelnika stranke. "Važno mi je da budem predsjednik koji poštuje Ustav zemlje. Zato moram napustiti Demokratsku stranku", rekao je Basescu. Novi šef rumunjske države prenio je u subotu svoju dužnost unutar stranke na izvršnog predsjednika, gradonačelnika Cluj-Napoce Emila Boca.

ANKARA

Turska i u subotu živi u euforiji nakon što je u petak potvrđena vijest da je summit EU otvorio vrata pregovora o priključivanju. Vodeći turski listovi prenose istodobno upozorenje premijera Recepa Tayyipa Erdogana da do potpunog otvaranja bruxelleskih vrata predstoje još mnogi krupni zahvati na jačanju gospodarstva i demokratskih institucija zemlje. "Prihvatili smo te velike obveze ne samo zbog EU, nego prvenstveno zbog naše demokratske opredjeljenosti", rekao je Erdogan. Utjecajni istanbulski list Hurriyet preko cijele prve stranice donosi golem naslov: "Uspjeli smo". List Radikal bruxelleski uspjeh dočekuje naslovom "Europska dobrodošlica", a Milliyet "Pod plaštom zapadne svjetlosti". Zajednička je ocjena da je Europi potrebna Turska gotovo isto toliko koliko i Turskoj Europa. Milliyet primjećuje da je Europi potrebna vrlo snažna turska vojska, ali i turske diplomatske i političke veze s islamskim i turkofonim zemljama.

GAZA

Devetnaestogodišnji Palestinac ubijen je u subotu u izraelskoj pucnjavi u Khanu Younisu na jugu pojasa Gaze, čime se broj Palestinaca ubijenih od početka ofenzive izraelske vojske u petak u tom području popeo na deset, saznaje se iz medicinskih izvora. Ibrahim al-Farra smrtno je ranjen metkom u trbuh, priopćili su medicinski izvori i očevici. Još devet Palestinaca, od čega najmanje četiri militanta, ubila je izraelska vojska u Khanu Younisu u petak. Četrdeset pet Palestinaca ranjeno je u topničkoj paljbi i automatskim oružjem od početka izraelske ofenzive u petak u zoru. Izraelska vojska tvrdi kako je cilj operacije prekid palestinske minobacačke paljbe na židovska naselja i položaje vojske u pojasu Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙