FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati
ZAGREB, 6. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati

SOFIJA

Bugarski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Solomon Pasi otvorit će u ponedjeljak ujutro u Sofiji 12. ministarsku konferenciju te organizacije na kojoj će sudionici tijekom dva dana iznijeti ocjene aktualnog trenutka OESS-a i pokušati donijeti paket odluka kojima će se konkretizirati njegovo djelovanje u borbi protiv terorizma i ilegalnog trgovanja ljudima. Na konferenciji će sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Dan uoči službenog početka konferencije već su održani neki sastanci, pa je tako Pasi razgovarao s bivšim japanskim premijerom Yorikom Kawaguchijem, a sastao se i s ministrom vanjskih poslova Slovenije Dimitrijom Rupelom, čija zemlja od Bugarske preuzima status predsjedavajuće OESS-a u 2006. godini. Trojka OESS-a (Nizozemska, Bugarska i Slovenija) također se sastala s Partnerima za suradnju (Japan, Južna Koreja, Tajland i Afganistan) i s Mediteranskim partnerima (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Maroko i Tunis), a pred zgradom bugarske Nacionalne palače kulture svečano je zasađeno 65 mladih borovih stabala. Od svih dokumenata koje bi konferencija trebala donijeti dosad su pregovaračke skupine izaslanstava uspjele dogovoriti tek dva, doznaje se iz diplomatskih izvora. Prvi dokument definira ulogu glavnog tajnika konferencije, što je dio napora u procesu modernizacije OESS-a i prvi korak ka donošenju statuta organizacije, koju ona unatoč desetgodišnjem postojanju još uvijek nema. Drugi dokument regulira upravljanje granicama, određujući članicama organizacije pravila granične politike kojima se neće ometati prolaz ljudi, roba i sloboda, ali će se otežati prekogranična komunikacija pripadnicima zločinačkih i terorističkih skupina.

SARAJEVO

Srbijanski predsjednik Boris Tadić koji u ponedjeljak stiže u trodnevni službeni posjet BiHi izjavio je da se čvrsto zalaže za očuvanje Daytonskog sporazuma i Republike Srpske. Uoči dolaska u Sarajevo Tadić je u intervjuima što ih je dao "Oslobođenju" i banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da Daytonsko sporazum, unatoč svim primjedbama koje mu se mogu uputiti, predstavlja jamstvo mira i stabilnosti. "Svaka revizija takve vrste sporazuma, naročito ukoliko je jednostrana, uključujući i Rezoluciju (Vijeća sigurnosti UN) 1244 i Mirovni sporazum iz Kumanova bila bi velika opasnost po stabilnost čitave regije", kazao je Tadić. Srbijanski predsjednik također smatra da i Republika Srpska treba opstati jer je "jamstvo stabilnosti BiH i cijele regije". Komentirajući pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Tadić je ponovio kako prema informacijama koje su njemu dostupne Ratko Mladić nije na teritoriju Srbije. Sve informacije o njegovim mogućim boravištima ozbiljno se provjeravaju, ustvrdio je srbijanski predsjednik, dodavši kako je jedna takva provjera nedavno obavljena, ponovo bez rezultata. "Moguće je da se on (Mladić) nalazi negdje između BiH i Srbije i da mijenja poziciju. Naravno, ne može se isključiti ni mogućnost da je on u nekoj trećoj zemlji", rekao je Tadić za "Nezavisne novine". Potvrdio je da Mladićeva vojna mirovina nije uskraćena jer je to "stečeno pravo koje ne odumire".

PEKING

Njemački kancelar Gerhard Schroeder stigao je u ponedjeljak ujutro u dvodnevni posjet Kini. Schroeder će razgovarati s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom. Na dnevnom redu razgovora bit će ukidanje embarga Europske unije na izvoz oružja u Kinu, kojemu je kancelar sklon. Embargo koji je uveden nakon gušenja prodemokratskih prosvjeda u proljeće 1989. Peking je ocijenio neprihvatljivim. Njemački kancelar trebao bi u Kini, gdje će ga pratiti izaslanstvo od četrdesetak njemačkih industrijalaca, potpisati nekoliko vrijednih ugovora i položiti kamen temeljac tvornice Mercedesa u Pekingu. To je šesto putovanje u Kinu njemačkog kancelara u šest godina na vlasti. Nakon Kine putuje u Japan.

BAGDAD

Dvojica američka vojnika poginula su u borbama u provinciji Al-Anbar zapadno od Bagdada, objavili su američki vojni izvori. Dvojica ubijenih vojnika bili su pripadnici Prvoga marinskog korpusa. Provincija Al-Anbar, naseljena većinom sunitima, bila je posljednjih dana poprište brojnih sukoba američkih vojnika i iračkih pobunjenika

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙