FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12.30 SATI

ZAGREB, 26. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30sati:
ZAGREB, 26. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

PORTOROŽ

Premijer Ivo Sanader doputovao je u petak ujutro u Portorož, gdje sudjeluje na godišnjem plenarnom sastanku predsjednika vlada Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Slovenija završava jednogodišnje predsjedanje tom asocijacijom 17 država iz srednje i istočne Europe. Glavna je tema današnjeg zasjedanja predsjednika vlada SEI-a njegova uloga i mogućnosti suradnje nakon što se Europska unija ove godine proširila na 25 članica, a slovenski premijer podnijet će izvješće o djelovanju SEI-a u vrijeme slovenskog predsjedanja. Od predsjednika vlada država koje su članice inicijative, na skupu u Portorožu uz slovenskog premijera Antona Ropa sudjeluju albanski premijer Fatos Nano, austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, predsjednik vijeća ministara BiH Adnan Terzić, hrvatski premijer Ivo Sanader i poljski premijer Marek Belka, dok druge zemlje predstavljaju potpredsjednici vlada i ministri gospodarstva i trgovine. Premijer Ivo Sanader, kojega prate državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević i veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo, nakratko je prije početka skupa razgovarao i s koordinatorom Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Europi Erhardom Busekom. Premijer Sanader sastat će se i s mandatarom za sastav nove slovenske vlade Janezom Janšom čija će vlada, prema najavama, u parlamentu biti potvrđena idućeg tjedna, a nakon toga predviđena je konferencija za novinare.

MOSKVA

Ruski je tisak i petog dana političke krize koja potresa Ukrajinu ostao vrlo suzdržan, a samo su se rijetki dnevnici odlučili komentirati ili analizirati stanje u ukrajinskom glavnom gradu ili pokušali procijeniti ishod. Sav ruski tisak ističe "pobjedu" Janukoviča, ali je procjenjuje premalom za bilo kakav odlučujući utjecaj na razvoj situacije. Samo se oporbena Nezavisimaja Gazeta usudila procjenjivati nastavak događanja, ustvrdivši kako "sa svakim novim danom" prosvjednici "vide sve manje smisla u mirnom smrzavanju (na otvorenom) i sve su spremniji na akciju". Taj list kaže da dosadašnji predsjednik Leonid Kučma, koji je za nasljednika odabrao Janukoviča, "govori o miru, ali izaziva početak rata" optužujući oporbu da želi proizvesti državni udar.

MOSKVA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u petak "neke države" da situaciju u Ukrajini "guraju izvan zakonskih okvira" kako bi tu zemlju priključili zapadnom bloku. "Uznemiruju nas pokušaji nekih država da prekorače zakonske okvire u Ukrajini", kazao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji. Tim više što neke europske države "izjavljuju kako ne priznaju rezultat izbora i kažu da Ukrajina mora biti sa Zapadom", dodao je Lavrov. "S kim želi biti Ukrajina mora odlučiti ukrajinski narod, a ne netko umjesto njega", naglasio je ruski ministar.

BEČ

Iranci će ispuniti obećanje dano EU-u i Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju koje se odnosi na zamrzavanje procesa obogaćenja urana i svih s tim povezanih aktivnosti, izjavio je u petak Hossein Musavian, šef teheranskog izaslanstva koje je doputovalo u sjedište IAEA u Beču. No, teško postignuti sporazum između EU-a i Irana ponovno dolazi u pitanje nakon što je Teheran u četvrtak zatražio odobrenje međunarodne zajednice za nastavak rada dvadesetak centrifuga za obogaćenje čija je svrha korištenje urana za znanstvena istraživanja. "EU je zabrinut jer smatra da ćemo nastaviti s procesom obogaćenja urana, no jamčim vam da se to neće dogoditi", rekao je Musavian novinarima. Iransko izaslanstvo razgovaralo je s nadležnima u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj te u Beču s dužnosnicima IAEA u nastojanju da se riješi pitanje daljnjeg djelovanja dvadeset centrifuga, rekao je Musavian. Na pitanje novinara vjeruje li da će Europljani i Iranci postići sporazum odgovorio je da je u tom pogledu optimist.

BAGDAD

Pobunjenici iz Falluje objavili su u petak na jednoj internet stranici priopćenje kojim najavljuju reorganizaciju gerile i obnovu napada na iračke i američke snage, prenosi agencija France Presse. "Nakon reorganizacije, mudžahedini su u srijedu ponovno počeli izvoditi napade čiji je cilj uništavanje legende o nepobjedivosti koalicijskih snaga i kolaboracionističkih izdajica kojima zapovijedaju premijer Iyad Allawi i ministar unutarnjih poslova Falah al Nakib", stoji u priopćenju, datiranom od četvrtka, koje je potpisalo Vijeće mudžahedina. Istodobno, agencija Reuters javlja da su američki marinci objavili kako su očistili od oružja 50 posto kuća u Falluji nakon što su početkom mjeseca zauzeli grad. Gerilski napadi nastavljaju se i u drugim dijelovima Iraka. Tako agencija France Presse javlja da je u Baaqubi i Kirkuku u terorističkim napadima ubijena jedna osoba, a pet ih je ranjeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙