FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 26. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 09.30sati:
ZAGREB, 26. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 09.30 sati:

KIJEV

Ukrajinska oporba blokirala je u petak ujutro glavni ulaz u sjedište vlade autobusima i minibusevima, dok su tisuće prosvjednika opkolile zgradu ne dopuštajući dužnosnicima da uđu. Jedna od čelnica oporbe Julija Timošenko pozvala je u četvrtak navečer prosvjednike da pojačaju "blokadu" oko zgrade predsjedništva i opkole sjedište vlade kako bi dužnosnici bili "prisiljeni na štrajk". Glasnogovornik ukrajinske oporbe Boris Tarasuk u petak je u razgovoru za bugarsku privatnu televiziju bTV potvrdio da je u Kijevu razmješteno tisuću ruskih specijalaca kako bi intervenirali nakon namjerno izazvanih sukoba. Prema izjavama očevidaca, prenosi Reuters, u blizini predsjedničke zgrade u Kijevu vlada velika napetost, a tisuće uzvikuju "Juš-čen-ko!" i nose transparente s natpisima protiv proruskog premijera Viktora Janukoviča i dosadašnjeg predsjednika Leonida Kučme. Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski stigao je ujutro u Kijev na poziv dosadašnjeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme kako bi posredovao u krizi nastaloj nakon predsjedničkih izbora. U Kijev bi trebali stići i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana, glavni tajnik OESS-a Jan Kubis te litavski predsjednik Valdas Adamkus.

PEKING

Osam kineskih adolescenata, učenika prvog razreda srednje škole, ubijeno je, a još četvero ranjeno kada je noći s četvrtka na petak u njihov đački dom u gradu Ruzhou upao napadač i izboo ih nožem, u posljednjem u nizu školskih napada u Kini, javila je službena agencija Xinhua. "Ubojica je pobjegao i još je na slobodi", javlja Xinhua dodajući da lokalna policija čini sve što je u njenoj moći kako bi ga pronašla. Motiv ubojstva za sada nije poznat. Riječ je o šestom napadu na školsku djecu u Kini u posljednja četiri mjeseca, što je natjeralo škole u Pekingu i drugim gradovima da zaposle profesionalne čuvare kako bi zaštitili djecu.

JAKARTA

Potres jakosti 6,4 stupnja po Richterovoj ljestvici potresao je u petak ujutro indonezijsku pokrajinu Papuu, izazvavši oštećenja na zgradama, no bez trenutačnih izvješća o žrtvama, izjavio je jedan tamošnji dužnosnik. Epicentar potresa bio je 17 km južno od obalnog mjesta Nabirea, 3000 km sjeverno od glavnog grada Jakarte. Nabire broji 26.000 stanovnika. "Nekoliko zgrada je oštećeno, no zasad nema izvješća o žrtvama", izjavio je za Reuters dužnosnik Nacionalnog centra za potrese.

BANGKOK

Sve zemlje u svijetu moraju hitno osmisliti plan suočavanja s neizbježnom pandemijom gripe koju bi mogao uzrokovati virus ptičje gripe koji je ove godine pogodio Aziju, upozorili su u petak svjetski zdravstveni stručnjaci. "Kad bukne pandemija, nijedna zemlja neće biti pošteđena", rekao je Shigeru Omi, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na konferenciji za novinare. Svijet će morati blisko surađivati kako bi se spriječila pandemija, brzo i otvoreno morat će razmjenjivati informacije o načinu širenja, razlozima zbog kojih djecu pogađa lakše nego odrasle te brzini mutacije, rekao je Omi. "Cjepivo može štititi od bolesti i smanjiti djelovanje na pojedinca, ali samo cijepljenje ne može spriječiti izbijanje pandemije", rekao je. WHO se boji da bi sljedeća pandemija mogla pogoditi 25 do 30 posto svjetskoga stanovništva te da bi od gripe moglo umrijeti 7 milijuna ljudi. Dvije američke tvrtke izrađuju cjepivo, ali nijedna ga vjerojatno neće imati do ožujka, kad će se virus najviše širiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙