FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 29. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati
ZAGREB, 29. studenog 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati

VIANGCHAN

Sastanak na vrhu šesnaest azijskih zemalja koje čine polovicu svjetskog stanovništva počeo je u ponedjeljak u Laosu, a posvećen je ukidanju carinskih zapreka i stvaranju snažnog gospodarskog bloka koji će biti protuteža Europi i Sjedinjenim Državama. U središtu rasprava bit će uspostava područja slobodne trgovine na tom području koje bi jednom trebalo biti jedinstveno tržište. Tijekom summita treba se održati više važnih bilateralnih susreta. U ponedjeljak ujutro sastali su se kineski premijer Wen Jiabao, japanski premijer Junichiro Koizumi i južnokorejski predsjednik Roh Moo-Hyun kako bi razgovarali o regionalnim pitanjima, ponajprije o Sjevernoj Koreji. "Suradnja između tih triju strana je vrlo važna za stabilnost i razvitak u sjevernoj Aziji, kao i u čitavoj istočnoj Aziji", kazao je Wen Jiabao.

CHENJIASHAN

Više nema nade da ima preživjelih u rudniku Chenjiashan, gdje je u nedjelju pod zemljom ostao 141 rudar, a 25 ih je poginulo, priopćio je u ponedjeljak tamošnji čelnik Kineske komunističke partije. Potvrdi li se ta informacija, eksplozija metana u tom rudniku bit će najteža rudarska nesreća u Kini u zadnjih trinaest godina. Yan je rekao da je tu vijest dobio na sastanku vladinih mjesnih dužnosnika i uprave rudnika u nedjelju navečer. Nekolicina rudara koji su uspjeli izići na površinu otrovani su ugljičnim monoksidom. "Od trovanja plina kod kuće umire se za manje od pola sata, a u rudniku bez ventilacije to se događa puno prije, za pet minuta, dodao je Yan.

TOKIO

Snažan potres magnitude 7,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je rijetko naseljeno područje japanskog najsjevernijeg otoka Hokkaida rano u ponedjeljak, a u njemu je ozlijeđeno 14 osoba. Međutim, nije bilo prijava o većoj šteti, jer je središte potresa bilo 48 kilometara pod površinom Tihog oceana. Među ozlijeđenima su osamdesetogodišnja žena koja je pala i slomila rame, te trinaestogodišnji dječak kojega su pogodili predmeti koji su padali u trenutku podrhtavanja, objavila je novinska agencija Kyodo. Potres je bio snažniji od podrhtavanja od 6,8 stupnjeva u kojem je u listopadu poginulo 40 osoba u regiji Niigata na sjeveru Japana.

KANDAHAR

Talibanski militanti napali su rano ujutro u nedjelju ured jedne afganistanske humanitarne organizacije, ubili tri humanitarna radnika i ranili četiri policajca u pucnjavi koja je označila daljnji nedostatak stabilnosti u toj zemlji, kazali su dužnosnici policije. Prema izjavi policije, šest vozila u kojima je bilo oko 30 naoružanih ljudi upalo je u zoru u ured Dragovoljnog udruženja za obnovu Afganistana u gradu Delaramu u jugozapadnoj pokrajini Nimroz. Glasnogovornik Talibana Mullah Abdul Hakim Latifi tvrdi da su oni izveli napad i pogubili nestalog noćnog čuvara. Dodao je da je napad bio usmjeren samo na policijsku točku nadzora, ali je bilo nemoguće provjeriti tu njegovu tvrdnju.

ISLAMBAD

Pakistan je izveo u ponedjeljak još jednu probu raketnog balističkog projektila koji može nositi nuklearno oružje kao dio napora da pojača svoju obranu, izvijestila je pakistanska vojska. Uspješna proba izvedena je sa kopno-kopno projektilom Hatf-III Ghaznavi koji ima domet 290 kilometara, kaže se u izjavi vojske. Dodaje se da je proba bila dio niza probi koje će biti provedene kako bi se provjerili određeni parametri i dalje uskladili podsustavi projektila. Pakistanski nuklearni i raketni program zadržat će korak razvoja i probe će se nastaviti izvoditi po tehničkim potrebama, ističe se u izjavi. Vojska je kazala da su o probi obavijestili susjedne zemlje i danije riječ o prouci bilo kome, te da se nada da će mirovni proces sa Indijom imati pozitivne rezultate. Projektil tog tipa već je bio testiran u 2002. i 2003. godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙