FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti iz svijeta do15,30 sati
ZAGREB, 5. prosinca 2004.(Hina) - Pregled važnijh vijesti iz svijeta do 15,30 sati

LONDON

Oporbeni ukrajinski čelnik Viktor Juščenko u nedjelju je za BBC izjavio da je primao prijetnje smrću te da je očekivao mogućnost pokušaja trovanja tijekom predsjedničke kampanje, prenosi Reuters. "Ne vjerujem da će brojne prijetnje smrću koje sam čuo ili primio e-mailom biti realizirane", rekao je Juščenko u BBC-evoj emisiji "Breakfast with Frost". Također je rekao da će njegova osobna sigurnost biti ključno pitanje tijekom predstojećeg novog drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati 26. prosinca. "Znam u kakvoj zemlji živim i znam što ovdje vlasti mogu pokušati učiniti. U pogledu nagađanja oko mojeg trovanja, očekivao sam takvo nešto, mislim da je to bilo samo pitanje vremena", rekao je Juščenko koji je tijekom izborne kampanje obolio od nepoznate bolesti od koje mu je koža lica u kratkom vremenu postala podbuhla, crvena i izbrazdana. No, liječnici koji su obavili pretrage kažu da ne mogu dokazati Juščenkove tvrdnje prema kojima su ga vlasti pokušale otrovati.

KAIRO

Izrael je u nedjelju oslobodio iz zatvora šestoricu egipatskih studenata u skladu s dogovorom o oslobađanju izraelskoga poslovnog čovjeka i osuđenoga špijuna Azzama Azzama, objavili su egipatski sigurnosni izvori. Šestorica studenata uhićena su u kolovozu i optužena za udruživanje radi ubojstva izraelskih vojnika. Egipćani su predani egipatskome konzulatu u Tel Avivu i već su stigli u Kairo, kažu ti egipatski izvori. Arapska televizija Al Arabiya objavila je da će Azzam, koji je u egipatskome zatvoru od 1997., stići u Izrael "u roku od jednoga sata", ali bez ikakvih drugih pojedinosti. Izraelske vlasti nisu potvrdile ovu razmjenu. Egipatski predsjednički glasnogovornik Maged Abdel Fattah rekao je novinarima da oslobađanje studenata i oslobađanje Azzama nisu povezani. Azzamovu slobodu izraelske vlasti traže već sedam godina.

PRIŠTINA

Misija UN-a na Kosovu (UNMIK) odbacila je u nedjelju zahtjev srbijanskih vlasti da se poništi izbor Ramusha Haradinaja, čelnika Alijanse za budućnosti Kosova, za novog kosovskog premijera. Glasnogovornik UNMIK-a Jeff Biely izjavio je u nedjelju da je Haradinajev izbor bio volja zastupnika legitimnog kosovskog parlamenta u skladu s demokratskim procedurama i da će UNMIK tu proceduru poštivati. Najviši srbijanski dužnosnici na izvanrednoj sjednici vlade koja je održana u subotu osudili su izbor Ramusha Haradinaja za premijera Kosova i zatražili od šefa UNMIK-a Sorena Jessena Petersena da taj izbor poništi. Ocjenivši taj čin provokativnim i rizičnim, vlada Srbije zatražila je u priopćenju i politički proces koji podrazumijeva razgovore o decentralizaciji i drugim ključnim pitanjima vezanim uz Kosovo. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica rekao je da su "pregovori ozbiljno dovedeni u pitanje" te da će se "vidjeti kako će se to dalje odvijati". Jer, smatra, "u pregovorima i razgovorima za prijelazne institucije samouprave, među vodećim ljudima je čovjek koji je optužen za ratne zločine". Protiv se Haradinaja, naime, u Beogradu vodi istraga zbog navodno počinjenih ratnih zločina protiv Srba na Kosovu, a u javnosti i kolaju glasine da će protiv njega uskoro biti podignuta i haška optužnica,

PARIZ

Gotovo 400 stanovnika triju sela u istočnoj francuskoj regiji Marne evakuirano je u nedjelju nakon što je jedan francuski vojnik zaprijetio da će raznijeti skladište eksploziva. Vojnik se zatvorio u skladište u kojem se nalaze uglavnom protutenkovske mine, priopćile su mjesne vlasti. Navodno je ljut što mu se približava mirovina, a želi nastaviti vojnu karijeru. Zbog prijetnje je preusmjeren i promet. Kontakt s vojnikom još nije uspostavljen. Pretpostavlja se da se u skladištu nalazi od petka. "Vojnik želi da se ponovno razmotri njegovo pitanje jer će uskoro napuniti dobnu granicu za mirovinu. Ima 47 godina i 17. prosinca će napuniti dobnu granicu, a želio bi nastaviti vojnu karijeru", rekao je Dominique Dubois, visoki dužnosnik Marnea. Dob za umirovljenje vojnika u Francuskoj ovisi o dužnosti u vojsci.

ALŽIR

Najmanje je 46 ljudi ozlijeđeno u potresu jačine 4.7 stupnjeva Richtera koji je u nedjelju ujutro pogodio sjever Alžira, objavile su lokalne vlasti. Epicentar je bio kraj grada Zemmurija, 50 kilometara istočno od glavnog grada Alžra, u seizmički aktivnoj provinciji Bumerdes. Prošle je godine isto područje pogodio katastrofalan potres u kojem je poginulo više od 2000 ljudi. Nakon nedjeljnog potresa mnogi su stanovnici u panici napustili svoje domove strahujući od novih i jačih udara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙