FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 21. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 15.30 sati:
ZAGREB, 21. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

BRUXELLES

Hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković potpisao je danas u Bruxellesu Protokol o proširenju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poznatiji pod imenom Protokol 7.

U ime Europske komisije Protokol je potpisao povjerenik za proširenje Oli Rehn, a u ime predsjedništva Europske unije (EU) nizozemski ministar poljoprivrede Cees Weerman.

Ovo je prvi ugovor između Hrvatske i EU koji se potpisuje nakon što je Hrvatska dobila datum početka pregovora o članstvu u Uniji.

Protokol 7 se privremeno primjenjuje od proširenja EU, odnosno od 1. svibnja ove godine, a stupit će na snagu 1. veljače 2005. godine zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Protokolom se predviđa izvoz većine hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište 25 zemalja članica EU bez carina i količinskih ograničenja, povećanje trgovinske koncesije za uvoz proizvoda podrijetlom iz proširene EU za 60 skupina proizvoda, dok za 21 skupinu proizvoda nema povećanja koncesije za uvoz iz EU, uključujući smrznuto goveđe meso, fermentirane mliječne proizvode, maslinovo i suncokretovo ulje, šećer, svježa i rashlađena riba.

Protokolom je zadržana asimetrija trgovinskih koncesija u korist Hrvatske, što će olakšati integraciju hrvatskog poljoprivrednog sektora u EU tijekom prijelaznog razdoblja do stupanja u punopravno članstvo

BRUXELLES

Europska unija od Hrvatske neće tražiti nemoguće, kako bi 17. ožujka sljedeće godine mogli početi pregovori između Zagreba i Bruxellesa, kazao je u utorak pred Europskim parlamentom u Bruxellesu nizozemski premijer i trenutačni predsjedavajući EU-a Jan Peter Balkenende, a prenosi austrijska novinska agencija APA.

Od Hrvatske "nećemo tražiti ništa nemoguće", kako bi pregovori o ulasku Hrvatske u članstvo EU-a počeli 17. ožujka sljedeće godine, rekao je Balkenende.

Što se tiče suradnje Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY), koju traži EU, "riječ je o obavezi na ulaganje napora, a ne o obavezi na pružanje rezultata", kazao je Balkenende. Nizozemski premijer tako je odgovorio na pitanje zastupnika Europskog parlamenta o tome mora li odbjegli hrvatski general Ante Gotovina do planiranog početka pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om biti izručen sudu u Den Haagu.

ZAGREB

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany izrazio je zadovoljstvo prošlotjednom odlukom Europskog vijeća koje je, suprotno britanskim nastojanjima, pozdravilo mađarsko stajalište da hrvatsko pristupanje EU "ne bi trebalo biti zaustavljeno".

Mađarske stranke, i oporbene i vladajuće, složile su se da ne treba biti novih uvjeta za pristupanje Hrvatske, rekao je Gyurcsany u godišnjem obraćanju mađarskom parlamentu u ponedjeljak navečer, prenio je BBC.

"Stranke su se složile da ne treba biti novih uvjeta za pristup Hrvatske. Bilo je napora u tom smislu, i moram reći da je to čak bilo uključeno u dokument predstavljen u petak na sastanku Europskog vijeća", naglasio je.

BEOGRAD

Odlukom Skupštine Srbije od utorka pripadnici ravnogorskog (četničkog) pokreta od 1941. do 1945. godine imaju ista prava kao i partizani, pravo na mirovine i invalidnine, ali i na "Ravnogorsku spomenicu 1941.", po uzoru na "Partizansku spomenicu" koju su dobivali pripadnici partizanskog pokreta.

Za prijedlog Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u utorak se u parlamentu izjasnilo 176 (od ukupno 250) zastupnika, dok su protiv glasala 24 zastupnika Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića i Socijaldemokratske partije Nebojše Čovića. Nije glasovalo devet zastupnika, a četvero se uzdržalo od glasovanja.

Zakon je prihvaćen po hitnom postupku, uz obrazloženje da je utemeljen na povijesnoj istini, pa je nužno da se u pravima izjednače svi koji su se borili protiv okupatora, fašista i nacista.

MOSUL

U eksploziji koja je odjeknula u utorak oko 12 sati po lokalnom vremenu u američkoj bazi u sjevernom iračkom gradu Mosulu puno je žrtava, kaže se u priopćenju američke vojske.

Uzrok eksplozije još nije poznat. Glasnogovornik američkih snaga u Mosulu pukovnik Paul Hastings izjavio je kako će vojska objaviti pojedinosti o posljedicama i o napadu kada bude imala više informacija.

Treći po veličini irački grad Mosul, u posljednjih je nekoliko tjedana poprište stalnih sukoba između arapskih sunitskih pobunjenika i američke vojske, koju podupiru iračkevladine snage, a u gradu u kojemu osim Arapa žive i Kurdi istodobno su prisutne i etničke tenzije.

BAQUBA

Irački sveučilišni profesor, specijaliziran za nuklearnu fiziku, ubijen je u utorak blizu Baqube, a dan ranije oteto je dijete Iračanke koja radi u američkoj bazi, naveo je policijski izvor u Bagdadu.

Profesora, člana gradskog vijeća Baqube, ubile su u utorak ujutro nepoznate naoružane osobe dok se vozio automobilom na posao, naveo je jedan policijski izvor.

Nepoznate osobe u ponedjeljak su otele dijete osobe koja radi u američkoj bazi, dodao je izvor.

BAGDAD

Nepoznate osobe u utorak su na nekoliko mjesta duž dvaju naftovoda u sjevernom Iraku postavile eksplozivne naprave koje su prouzročile manje požare, izvijestila je policija.

Riječ je o naftovodima koji prolaze pokraj grada Bayjija i oprskrbljuju najveće rafinerije u zemlji. Dežurne vatrogasne ekipe nisu uspjele odmah ugasiti vatru koja je izbila nakon eksplozija.

Sabotaža je uslijedila nedugo nakon nenajavljenog posjeta Iraku britanskog premijera Tonyja Blaira koji je novinarima rekao kako u toj zemlji očekuje "nastavak nasilja i nakon izbora".

Irački premijer Iyad Allawi je u razgovoru s Blairom obećao kako će se parlamentarni izbori u toj zemlji održati kako je i planirano.

MANAMA

Države u Perzijskom zaljevu koje vode suniti, zabrinute zbog rasta šijitske moći u Iraku, pozvale su u utorak Sjedinjene Države da osiguraju sudjelovanje svih vjerskih i etničkih skupina na izborima idućeg mjeseca na kojima bi mogli pobijediti šijiti.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein strahuju da bi njihovo šijitsko stanovništvo moglo zatražiti veća politička prava ako na iračkim parlamentarnim izborima 30. siječnja pobjedu odnesu većinski šijiti.

Također su zabrinuti da bi se islamistička pobuna iz Iraka mogla preliti u naftom bogati Perzijski zaljev koji se već bori s valom militantnog nasilja, odnosno sa simpatizerima čelnika al-Qaide, Osame bin Ladena.

PARIZ

Ministri obrane deset zemalja Mediterana potpisali su u Parizu deklaraciju o "promicanju sigurnosti na zapadnom Mediteranu", suočeni s izazovima terorizma i porastom ilegalne trgovine u toj regiji.

U zajedničkoj deklaraciji, predstavnici pet zemalja juga Europe (Španjolska, Francuska, Italija, Malta i Portugal) i pet sjevernoafričkih arapskih zemalja (Alžir, Libija, Mauritanija, Maroko i Tunis) izrazili su "namjeru razvoja inicijative multilateralne suradnje s ciljem promicanja sigurnosti na zapadnom Mediteranu".

"Zajedno se moramo suočiti s određenim brojem izazova: borbom protiv terorizma, borbom protiv raznih ilegalnih trgovina i borbom protiv katastrofa ekološkog ili prirodnog tipa", izjavila je francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie.

TEHERAN

Washington želi održati izravne razgovore s Teheranom, s kojim je prekinuo veze prije 24 godine, kako bi razmotrili niz pitanja, uključujući nuklearni program te islamske države, rekao je u utorak jedan visoki iranski dužnosnik.

Hossein Mousavian, jedan od glavnih iranskih pregovarača za nuklearni program, također je rekao da Iran nema primjedbi na napore Europske unije da uključi Washington u pregovore s ciljem uklanjanja zabrinutosti međunarodne zajednice zbog atomskih ambicija Irana.

LONDON

Posebna istraga pokrenuta na temelju optužbi o zloporabi službenih ovlasti protiv bivšeg britanskog ministra unutarnjih poslova Davida Blunketta pokazala je njegovu povezanost s ubrzanim procesom izdavanja vize dadilji njegove bivše ljubavnice, izvijestio je u utorak Reuters.

Predsjednik istražne komisije Sir Alan Budd novinarima je kazao kako je utvrđeno da je Blunkett intervenirao kako bi se filipinskoj dadilji njegove ljubavnice Kimberly Quinn pomoglo da joj se što prije izda viza, no dodao je kako nije jasno je li to učinio kako bi pomogao svojoj ljubavnici ili da bi slučaj iskoristio kako bi primjerom pokazao da se takve procedure općenito mogu ubrzati.

Buddovi zaključci mogli bi 57-godišnjem ključnom savezniku britanskog premijera Tonyja Blaira omogućiti povratak u prve političke redove nakon izbora koji bi se trebali održati u svibnju, unatoč skandalu, prenosi France Presse.

Blunkett je ranije opovrgao informacije o zloporabi svojih službenih ovlasti, a Budd je istaknuo kako je poznato da je Blunkett i ranije posredovao u slučajevima koje je po nečemu smatrao specifičnima, kada je mislio da je rad Uprave za imigraciju i naturalizaciju neučinkovit i spor.

LONDON

Rekordni iznos od oko 30 milijuna funti (45 milijuna eura) ukraden je iz jedne banke u središtu Belfasta, a tijekom krađe nakratko su oteta dvojica djelatnika banke, javila je u utorak tv postaja Sky News.

Ako bude potvrđen ukradeni iznos, pljačka podružnice Northern Bank u Belfastu bit će jedna od najvećih u britanskoj povijesti.

Visoki policijski izvor potvrdio je da su ukradeni "milijuni", dok je glasnogovornica policije spomenula "visoki iznos gotovine".

Prema prvim informacijama krađa u podružnici Northern Bank izvedena je zahvaljujući otmici dvojice djelatnika banke. Policija je priopćila da u pljački nitko nije ozlijeđen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙