FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30sati:
ZAGREB, 22. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

KIJEV

Više od 10.000 osoba okupilo se u ponedjeljak ujutro na Trgu neovisnosti u Kijevu na poziv oporbenog kandidata Viktora Juščenka, kako bi upozorili na izborne prijevare tijekom jučerašnjeg glasovanja za izbor predsjednika države. Promet u glavnoj gradskoj ulici potpuno je obustavljen, a prema Trgu neovisnosti slijevaju se kolone prosvjednika. Očekuje se Jučščenkovo obraćanje okupljenima. Taj bivši ukrajinski premijer, koji se zalaže za reforme u zemlji, prema istraživanjima javnog mišljenja trebao bi biti pobjednik izbora, no nakon prebrojavanja 75 posto biračkih listića u vodstvu je njegov protivnik, sadašnji premijer Viktor Janukovič. Središnje izborno povjerenstvo objavilo je da, prema dosad prebrojanih 69,73 posto glasova, Janukovič vodi s 48,58 posto osvojenih glasova, dok Juščenko ima 47,78 posto.

JERUZALEM

Američki državni tajnik Colin Powell i izraelski premijer Ariel Sharon koji su se sastali jutros u Jeruzalemu razgovarat će o koracima koje bi Izrael trebao poduzeti kako i se olakšalo održavanje palestinskih predsjedničkih izbora predviđenih za siječanj. U sklopu prvog posjeta Izraelu i Zapadnoj obali u posljednjih 18 mjeseci Powell bi tijekom dana s palestinskim čelnicima trebao razgovarati o načinima oživljavanja mirovnog procesa nakon smrti Jasera Arafata. Američki promatrači smatraju da bi Powell od Izraelaca mogao tražiti povlačenje vojnih snaga iz gradova na Zapadnoj obali, a od palestinskih dužnosnika obuzdavanje militantnih skupina kako bi se izbori mogli održati u miru.

PARIZ

Novi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je predstavnike 25 zemalja članica da pokušaju pronaći novu "vezu između ekonomske dinamike i socijalne povezanosti", izvijestio je u ponedjeljak list Echos, na dan kada Barroso i službeno preuzima svoju dužnost. "Ne dovodim u pitanje naš model, naprotiv, zalažem se za to da se on očuva tako da ga moderniziramo, jer bez bolje produktivnosti nećemo uspjeti održati visoku razinu socijalne zaštite niti zadovoljiti potrebe za zaštitom okoliša u skladu s našim načelima", smatra Barroso. "Iznimno važnim smatram očuvanje europskoga duha u proširenoj Uniji uz međusobnu suradnju dužnosnika raznih institucija", rekao je novi predsjednik Europske unije.

PEKING

Broj poginulih kineskih rudara u požaru rudnika željeza u provinciji Hebei povećao se na 49, izvijestila je u ponedjeljak kineska Državna služba za sigurnost rada. Spasioci su uspjeli spasiti 46 od ukupno 106 rudara koji su se u subotu ujutro zatekli u rudniku, ali 11 njih je naknadno pribrojeno. Požar je izbio u jednom od rudnika kraj grada Shahe i ubrzo se proširio na četiri obližnja okna, u kojim je zarobljenima ostalo na desetke rudara. Vjerojatni uzrok požara je vatra koja je zahvatila električni kabel.

TEHERAN

Iran je u ponedjeljak prekinuo aktivnosti obogaćivanja urana, u skladu s obvezama koje je preuzeo, objavila je iranska državna televizija. "U skladu sa sporazumom s Europljanima, Iran je prekinuo operacije obogaćivanja", dodali su na televiziji. "Rekli smo da ćemo prekinuti operacije pa ćemo to i učiniti", rekao je sinoć novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza-Assefi. Iran je najavio da će 22. studenoga prekinuti operacije obogaćivanja urana. Unatoč tome što je inspektorima IAEA ostalo malo vremena za provjeru prekida operacija, time je smanjena prijetnja da će IAEA, koja se od četvrtka sastaje u Beču, poslati dosije Vijeću sigurnosti UN, što je tražio SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙