FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15.30 SATI

ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30sati:
ZAGREB, 21. studenog 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 15.30 sati:

KIJEV

Ukrajinski policajac ubijen je u nedjelju na biralištu u regiji Čerkasi, u središtu zemlje, objavio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Serhij Kivalov. Policajac, raspoređen na biralištu u mjestu Molodetska, podlegao je ozljedama glave koje su mu nanijeli neopoznati napadači, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova ne objašnjavajući motive napada. Na istom biralištu napadnut je još jedan policajac, no nije poznato je li ozlijeđen. Agencije u međuvremenu javljaju o brojnim izbornim nepravilnostima koje idu u korist vladinu kandidatu, premijeru Viktoru Janukoviču. Postoje brojna izvješća o korištenju neispunjenih listića za dvostruko glasovanje. Neki su mjesni dužnosnici branili medijima pristup biralištima i nudili su novac za neobilježene listiće. Ukrajinska oporba zaprijetila je masovnim prosvjedima ako izborne nepravilnosti budu utjecale na rezultat izbora. Janukovičev protukandidat je prozapadno orijentirani predstavnik oporbe Viktor Juščenko.

LJUBLJANA

Na okružnom sudu u Murskoj Soboti u ponedjeljak će se održati ročište u postupku prisilne nagodbe Nafte Lendava, no problem duga koji ta slovenska tvrtka ima prema Jadranskom naftovodu (JANAF) u iznosu od gotovo 30 milijuna dolara i dalje ostaje otvoren. Slovenska vlada podržala je stajalište Nafte da se njezin dug prema slovenskim potražiteljima, među kojima je najveći tvrtka Petrol u vlasništvu države, pretvori u vlasnički udio, kako bi se omogućila konsolidacija poduzeća i njegovo daljnje poslovanje, ali se nije odredila prema zahtjevu JANAF-a da se isto učini i s dugom Nafte prema JANAF-u. Nafta je JANAF-u predlagala vraćanje 20 posto od ukupnog potraživanja u roku od dvije godine, na što JANAF nije pristao. Dugovanje Nafte prema JANAF-u posljedica je dugoročnog ugovora o transportu nafte za slovensku rafineriju koja je u međuvremenu prestala raditi, a iznos duga potvrdila je i arbitraža.

RAMADI

Sedmero ljudi poginulo je u subotu u napadu na autobus u iračkom gradu Ramadiju, objavila je u nedjelju iračka policija optužujući za napad američke vojnike. Američka vojska incident još nije potvrdila. Ramadi se nalazi 110 kilometara zapadno od Bagdada i jedno je od uporišta sunitskih pobunjenika koji se bore protiv američkih i iračkih snaga.

RIM

Izvršni direktor Ujedinjenih naroda za borbu protiv droge i organiziranog kriminala Antonio Maria Costa u razgovoru, koji je u nedjelju objavio Corriere della Sera, upozorio je da će iz Afganistana u Europu preko Balkana uskoro stići velike pošiljke čistog heroina. Predstavnik UN-a podignuo je uzbunu nakon što je afganistanski heroin već ušao u Rusiju i izazvao smrt nekoliko ovisnika. Droga bi mogla ući u Italiju preko Albanije ili Slovenije, piše list, a Costa upozorava kako bi mogla u Europi izazvati još više žrtava.

BEOGRAD

Beogradski list "Sportski žurnal" u nedjelju je objavio da je "kombi beogradskog Plivačkog kluba 'Partizan' oštećen i zapaljen u subotu navečer u Zagrebu, ali da hrvatska policija tvrdi da se kombi sam zapalio". List iznosi pretpostavku da su kombi "zapalili Hrvati isprovocirani ponašanjem troje beogradskih studenata koji su se u subotu, u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića, fotografirali sa slikom Draže Mihailovića". "Sportski žurnal" piše da je "kombi Plivačkog kluba 'Partizan', čiji se plivači natječu na međunarodnom mitingu u Zagrebu, zapaljen ispred hotela 'I', gdje su smješteni sudionici natjecanja". "Hrvatska policija je poslije razgovora sa sudionicima iznijela tvrdnju da se kombi sam zapalio", ali list u izvješću iz Zagreba sumnja u to i navodi "da je kombi bio potpuno ispravan i parkiran ispred hotela okružen mnoštvom automobila od kojih nijedan nije oštećen".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙