FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 15,30 sati
ZAGREB, 19. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 15,30 sati

HAAG

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot, čija zemlja predsjedava EU-om, u nedjelju je izjavio kako ne smatra "pravednim" dopustiti da pristup Turske EU-u ovisi o ishodima referenduma za čije se održavanje zalažu Francuzi i Austrijanci, izvješćuje France presse. "Veliki su izgledi da Turska ne postane članicom EU-a i mislim da to nije u redu, jer mi se čini da su se pravila igre izmijenila za vrijeme 'utakmice'. Naime, Turcima se ni 1999. ni 2002. nije reklo da će se nakon cijele procedure održati i referendumi", rekao je Bot u programu danske televizije, prenosi Reuters. Francuska i Austrija, u kojima se većina stanovnika protivi ulasku Turske u blok, održat će referendume o njezinu pristupu, a negativan ishod referenduma u bilo kojoj od dvije spomenute zemlje onemogućit će tursko članstvo u EU-u. "Zemlje poput Francuske i Austrije žele organizirati referendume. Po mom mišljenju to su svoje stajalište trebale iznijeti već 1963.", smatra Bot. Bot je svojevremeno obavljao dužnost veleposlanika u Ankari i smatra da bi "ulazak Turske u EU obogatio europski blok" te dodaje: "To odgovorno tvrdim jer poznajem turski narod."

BEČ

Austrijski predsjednik Heinz Fischer izrazio je želju da se o ulasku Turske u Europsku uniju odluči na referendumu na "europskoj razini", objavila je u nedjelju austrijska agencija APA. "Referendum na europskoj razini na demokratski bi način pokazao postoji li u Europi većina koja bi željela pristup Turske EU", izjavio je Fischer za austrijsku agenciju. U petak je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel najavio referendum u svojoj zemlji i ocijenio prijedlog o europskom referendumu "apsolutno razboritim".

WASHINGTON

Ugledni američki tjednik "Time magazine" osobom 2004. godine proglasio je američkog predsjednika Georgea Busha, zbog njegovih čvrstih uvjerenja i jer nije pokleknuo. Izabran je jer "nije pokleknuo, jer je politička pravila prilagodio svom kaubojskom stilu te je uspio uvjeriti većinu birača da zaslužuje ostati u Bijeloj kući još četiri godine", objašnjava u svojoj kolumni glavni urednik časopisa Jim Kelly. Time je za osobu godine 2003. izabrao "američkog vojnika", pod tim općenitim pojmom misleći na sve vojnike Sjedinjenih Država diljem svijeta. "Bush je imao svojih uspona i padova, s 90 posto popularnost mu je, za vrijeme najtežih trenutaka rata u Iraku znala pasti na 46 posto. Čak ni njegovi najgorljiviji pristaše nisu bile sigurne hoće li dobiti ove izbore i na kraju se to ipak ostvarilo", piše Kelly. U istom broju list objavljuje rezultate istraživanja javnog mišljenja prema kojima 49 posto američkih državljana odobrava akcije Georgea Busha, 50 posto ih misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a 40 posto ih misli suprotno.

ZAGREB

Više od dva milijuna Turkmena u nedjelju je pozvano na izbore za novi saziv Medjilisa (parlamenta), a svi kandidati već unaprijed su izrazili punu odanost autokratskom predsjedniku Saparmuratu Nijazovu, izvijestile su agencije. Zbog unaprijed poznatog ishoda, u kojem će svih novih 50 zastupnika ponovno biti pripadnici Demokratske stranke Turkmenistana predsjednika Nijazova, uzrokovao je apatiju, pa mnogi birači, osobito u glavnom gradu Taškentu, uopće nisu izašli na izbore. Ta je stranka, koja je na čelu s Nijazovom na vlasti već dva desetljeća, jedina registrirana u Turkmenistanu, pa je Zapad ponovno žestoko kritizirao takve izbore, zbog kojih bi bivša sovjetska republika mogla potonuti još dublje u međunarodnu izolaciju. Izbore ne nadgleda nijedan međunarodni promatrač, pa ni pripadnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, čiji je Turkmenistan član. Čak ni Rusija, čijki promatrači u pravilu nazoče izborima u zemljama Zajednice neovisnih država, nije poslala svojeg predstavnika.

NAJAF

Trideset osoba je poginulo, a 65 je ranjeno u nedjelju u eksploziji automobila-bombe u Najafu stotinjak metara južno od Alijeve džamije, izvijestili su bolnički izvori. "Trideset je osoba poginulo, a 65 je ranjeno", potvrdio je za AFP Hussein Hatem, član hitne službe bolnice Hakim iz Najafa, grada koji se nalazi 160 km južno od Bagdada. Policija je priopćila da je napad izveden u blizini džamije imama Alija te da je u 15,15 po mjesnom vremenu "u ulici Banat al-Hassan eksplodirao automobil-bomba". Ova eksplozija uslijedila je nakon eksplozije automobila bombe u Kerbali u kojoj je poginulo deset, a ranjeno 40 osoba.

BAGDAD

Kršćanska zajednica u Iraku otkazala je vjerske obrede za Božić zbog straha od napada, objavio je u nedjelju vodeći predstavnik kršćana u Iraku. Yonadam Kanna, član iračkog Nacionalnog vijeća, rekao je da kršćani na taj način iskazuju solidarnost sa žrtvama nedavnih napada na crkve i samostane. Proteklih su mjeseci ekstremisti u Mosulu i Bagdadu raketama i automobilima bombama napali nekoliko crkava, ubivši i ozlijedivši pritom desetke vjernika. Kanna je dodao da su otkazane i sve vjerske službe za Novu Godinu.

GAZA

Direktor UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (Unrwa) najavio je u nedjelju povratak stranih službenika koji su u kolovozu napustili pojas Gaze zbog pogoršanja situacije. Direktor Unrwe Peter Hansen odlučio je nakon razgovora s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom vratiti u pojas Gaze 39 stranih službenika Unrwe koji su premješteni u Amman i Jeruzalem. "Glavni razlog njihova odlaska bila je opasnost kojoj su bili izloženi zbog izraelskih vojnih operacija", rekao je Hansen, kako je priopćila Unrwa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙