FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 18. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

RIM

Talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavio je, prema pisanju talijanskog tiska u subotu, kako je talijansko sudjelovanje u radu Europskog vijeća u Bruxellesu bilo odlučno za određivanje datuma za početak pregovora s Hrvatskom o pristupu Europskoj uniji. "Izravno sudjelovanje Italije u pregovorima omogućilo je da Europsko vijeće dade zeleno svjetlo pregovorima s Hrvatskom za pristup, te za budući ulazak Bugarske i Rumunjske u Europsku uniju", rekao je Berlusconi, prenosi u subotu list "Repubblica". Isto tako Berlusconi je naznačio važnu ulogu talijanske delegacije u usvajanju datuma za početak pregovora s Turskom. "Te četiri zemlje su uvijek imale potporu Italije i sada smo sigurni da će nam biti zahvalne", rekao je Berlusconi i naglasio kako se tijekom sastanka na vrhu u Bruxellesu u četvrtak i petak više puta sastao odvojeno s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i turskim premijerom Recepom Erdoganom. Ti susreti i talijansko nastojanje da te zemlje uđu u EU "dio su talijanske politike za osvajanje simpatija i bliskosti sa istočnim zemljama, koje su prijateljske i važna su tržišta za Made in Italy", rekao je Berlusconi.

LJUBLJANA

Određivanje 17. ožujka kao datuma za početak pregovora s EU-om o punopravnom članstvu, za Hrvatsku je velik uspjeh iako je ta odluka Europskog vijeća na njegovu summitu u Bruxellesu u petak donesena u sjeni mnogo osjetljivije odluke o Turskoj, ocjena je slovenskog novinstva koje u subotu komentira zaključke čelnika Europske unije. Ljubljansko "Delo" u komentaru navodi kako je očito da Europska unija, poučena zadnjim velikim proširenjem, te iskustvom koje je stekla u pregovorima s Bugarskom i Rumunjskom, sve više inzistira na uvjetima i "posebnim zahtjevima" kojima namjerava pooštriti "pravila igre" u primanju novih članica. "Među birokratima u Bruxellesu već kruže najave da se u pregovorima tijekom kojih se zatvaraju poglavlja europskog pravnog nasljeđa više neće uvažavati obećanja nego će se od zemalja-pristupnica zahtijevati da na vrijeme ispunjavaju prihvaćene obveze", navodi "Delo".

BANJA LUKA

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown najavio je u interviewu za banjalučke Nezavisne novine od subote "oštrije" mjere protiv Republike Srpske, ako u narednim mjesecima ne dođe do pozitivnih pomaka. Na upit znači li to eventualno "ukidanje" RS, Ashdown je kazao da "ništa ne isključuje i da je sve moguće". "Ali, moram kazati da ako RS poštuje Daytonski sporazum, ja ću zaštititi njene nadležnosti ... opasnost za RS ne dolazi iz Sarajeva ... najveća opasnost dolazi iz Banja Luke. Mir u ovoj zemlji zasnovan je na Daytonu", kazao je Ashdown. Na pitanje očekuje li da će EU zabraniti ulazak čelnicima Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), nakon što je to već učinila američka vlada, Ashdown je kazao da će EU o tome odlučiti, no i da su aktivnosti međunarodne zajednice "koordinirane".

BAGDAD

Nekoliko je Turaka ubijeno u pobunjeničkim napadima u Iraku, a uslijed nastavka sukoba između američkih snaga i iračkih gerilaca u Falluji i velikih razaranja, povratak izbjeglih civila u taj sunitski grad prilično je nesiguran, objavljeno je u subotu. Prema podacima turskog ministarstva vanjskih poslova, nekoliko pripadnika turskog osiguranja veleposlanstva ubijeno je u petak u zasjedi na cesti blizu Mosula kad su putovali iz Turske u Bagdad. "Prema informacijama koje smo dobili od našeg veleposlanstva u Bagdadu bilo je žrtava u incidentu. Jako smo žalosni što su neki pripadnici osoblja ubijeni", tvrdi ministarstvo u priopćenju ne navodeći broj ubijenih. U Falluji američki časnici su priznali da nastavak borbi protiv pobunjenika - više od mjesec dana nakon pokretanja velike američke ofenzive - i razmjer razaranja koje je grad podnio, čine prilično nevjerojatnim povratak stanovnika koji je iračka vlada najavila za sljedeći tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙