FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 11. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SUBOTICA

Zastava i grb Vojvodine, koje je pokrajinski parlament usvojio u veljači ove godine, na provjeri su Ustavnog suda Srbije, prenijeli su vojvođanski dnevni listovi "Dnevnik" i "Građanski list".

Ustavni sud Srbije pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluka o zastavi i upotrebi povijesnih znamenja AP Vojvodine ali je, kako se navodi u "Dnevniku", istodobno odbio zahtjev da se donese privremena mjera njihove obustave do donošenja konačne odluke suda.

Podnositelj inicijative za zabranu uporabe zastave i grba Vojvodine je odvjetnik iz Zrenjanina Vladimir Kerleta, koji smatra da Vojvodina nema pravo na svoje zasebne simbole.

ISTANBUL

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da mu činjenica da će europski čelnici sljedećeg tjedna odlučiti o ublažavanju uvjeta koje Turska treba ispuniti uoči početka pristupnih pregovora, ulijeva pouzdanje, izvijestila je agencija Anadolija.

"Mislim da ćemo postići ono što smo očekivali o pristupnim pregovorima sljedećeg tjedna", rekao je Erdogan u petak kasno navečer po povratku iz Bruxellesa. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzimao se da pregovori njegove zemlje s Europskom unijom počnu već početkom 2005.

Velika većina europskih šefova država i vlada sklona je početku pregovora s Turskom, premda još trebaju utvrditi njihov točan nadnevak i način izlaska iz krize u slučaju neuspjeha, pri čemu još nisu sigurni treba li o tomu odmah raspravljati ili ne.

RIM

Sud u Palermu kaznio je u subotu senatora Marcella Dell' Utrija na devet godina zatvora zbog sudjelovanja u mafijaškom udruživanju.

Nakon 13 dana vijećanja, sudsko se vijeće povuklo 29. studenoga a danas je predsjednik sudskog vijeća Leonardo Guarnotta, u dvorani - bunkeru zatvora Pagliarelli u Palermu pročitao presudu. Tužitelji su za senatora pokreta Naprijed Italijo, Dell'Utrija tražili jedanaest godina zatvora. Sud u Palermu je Dell'Utriju zabranio i djelovanje u državnim uredima.

Dell'Utri, koji je sinoć bio na večeri s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem i ostalim senatorima pokreta Naprijed Italijo, nije bio u dvorani dok se čitala presuda. Dell'Utrijev branitelj Enzo Trantino je rekao kako je najavio žalbu.

RIM

Talijanski vojni sud u gradu La Speziji, poslije 12 sati vijećanja, donio je u subotu oslobađajuću presudu za bivšeg podčasnika nacističkih SS-snaga Hermanna Langera.

Vojni tužitelji Marco de Paolis i Stefano Grillo zatražili su kaznu doživotnog zatvora za Hermanna Langera, koji ima više od 80 godina i živi u mjestu Linden, u Njemačkoj.

Langer je bio optužen za sudjelovanje u pokolju u mjestu Certosa di Farneta pokraj grada Lucce, 3. rujna 1944. godine kada su nacisti ubili 60 fratara.

RABAT

Forum za budućnost, prvi susret organiziran u skopu projekta demokratizacije arapskog svijeta počeo je u subotu s radom u Rabatu.

Ministri vanjskih poslova i financija dvadesetak zemalja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike okupili su se u nazočnosti kolega iz G8 kako bi razgovarali o tom projektu kojega je svrha promicati političke, gospodarske i društvene reforme u arapsko-muslimanskim zemljama.

Šef marokanske diplomacije Mohamed Benadssa koji uz američkog državnog tajnika Colina Powella predsjeda susretom, pozvao je na početku sudionike na "pravo i pragmatično" partnerstvo.

Forum budućnosti prvi je konkretan korak u inicijativi koju je početkom 2004. pokrenuo američki predsjednik George W. Bush. Zamisao - ali u prilično blažem obliku - u lipnju ove godine potvrdile su zemlje G8 (SAD, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Italija, Japan, Kanada i Rusija).

PEKING

U prvih jedanaest mjeseci ove godine u Kini je na cestama smrtno stradalo gotovo sto tisuća ljudi, što je 1,5 posto više nego lani, izvijestila je u subotu agencija Nova Kina.

Oko 96.870 osoba je poginulo, a 435.740 je ozlijeđeno u više od 470.000 prometnih nesreća od siječnja do studenog, kako navodi agencija pozivajući se na ministarstvo javne sigurnosti.

Broj ozlijeđenih je ipak pao za 4,7 posto, a broj nesreća za 23,9 posto.

Kina je u svjetskom vrhu što se tiče žrtava u prometu, a razlog tomu su nepoštovanje prometnih propisa, loše stanje vozila i neiskustvo vozača.

JERUZALEM

Palestinska raketa kućne izrade tipa Qassam koja je ispaljena iz pojasa Gaze eksplodirala je u subotu ujutro na izraelskom području, pri čemu nije bilo ranjenih, doznaje se iz izraelskog vojnog izvora.

Raketa je pala u pustinju Negev, na jugu Izraela, ne pričinivši štetu, dodaje se. Rakete Qassam koje proizvode brigade Ezzedinea al-Qassama, vojnog ogranka islamističkog pokreta Hamas, imaju eksplozivno punjenje teško 5 kilograma i domet od desetak kilometara.

Od lipnja ove godine te su neprecizne rakete ubile četvoro Izraelaca, među kojima troje djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙