FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati

CHANGCHUN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražio je u srijedu od Kine dublje gospodarske reforme, zaključujući godišnji posjet posvećen jačanju trgovinskih veza između dvije zemlje. Schroeder je to izjavio na konferenciji s guvernerima sjeveroistočnih pokrajina Jilin, Liaoning i Heilongjiang, nekoć jakog industrijskog središta čiji su državni giganti propali zbog tržišnih reformi. "Ponovna industrijalizacija uspjet će samo ako je bude slijedila jasna politika privatizacije. Državne kompanije nisu po svojoj strukturi dovoljno produktivne", rekao je njemački kancelar. Schroeder je kazao kako bi Kina trebala ojačati infrastrukturu u komunikacijama i prometu, sektorima koji teškom mukom slijede brz gospodarski razvoj zemlje. Tijekom Schroederova posjeta Kini potpisano je više od 20 sporazuma, uključujući sporazum s Airbusom vrijedan 1,3 milijardi američkih dolara. Izražena je također i potpora ukidanju EU-ova embarga na prodaju oružja Kini. Embargo je nametnut 1989. nakon gušenja studentskih prosvjeda na Tiananmenu.

WASHINGTON

Zastupnički dom Kongresa usvojio je u utorak temeljitu reformu američkih obavještajnih službi s ciljem da se one, nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., učinkovitije suoče sa sigurnosnim izazovima. Zastupnički dom je s 336 glasova za i 75 protiv usvojio zakon kojim se stvara mjesto nacionalnog obavještajnog direktora koji će nadgledati rad 15 američkih obavještajnih službi. Osniva se također novi protuteroristički centar koji će planirati i pomagati u nadzoru protuterorističkih operacija. Nova obavještajna organizacija trebala bi omogućiti bolji zajednički rad i koordinaciju američkih obavještajnih službi i zaštiti Ameriku od terorističkih napada. Očekuje se da će taj zakon u srijedu prihvatiti i američki Senat, a zatim će biti upućen predsjedniku Bushu. Zakon se temelji na preporukama američkog Povjerenstva za terorističke napade 11. rujna koje je u srpnju upozorilo da je neusklađenost i nekoordiniranost u radu obavještajnih agencija pridonijelo da američke vlasti ne otkriju i ne spriječe teroristički napad al Qaede 11. rujna 2001. Zakon predstavlja najveću modernizaciju američke obavještajne zajednice u posljednjih 50 godina od osnivanja CIA-e i drugu veliku reformu nakon terorističkih napada 11. rujna.

ISLAMABAD

Pakistan je izveo u srijedu još jednu probu balističkog projektila zemlja-zemlja, koji može nositi nuklearno oružje kao dio napora da pojača svoju obranu, izvijestila je vojska. Testiranje je izvedeno s balističkim projektilom zemlja-zemlja Hatf-IV Shaheen-I, dometa 700 kilometara, kaže se u izjavi. Pakistanska vojska provodi redovita testiranja nuklearnih projektila, a posljednje je obavljeno 29. studenoga. Vojska je prije kazala da su o probi obaviještene susjedne zemlje.

LONDON

Žene su prve žrtve oružanih sukoba u kojima ih se često smatra ratnim plijenom, a ne štede ih ni protupješačke mine ni tzv. 'kirurška' bombardiranja, upozorava u srijedu Amnesty. "To nasilje nije spontano nego orkestrirano, odobreno ili tolerirano u sklopu proračunate političke strategije", istaknula je Irene Khan, glavna tajnica organizacija za zaštitu ljudskih prava, objavljujući u Londonu izvješće o toj temi. "Silovanje kao ratno sredstvo najočitiji je i najokrutniji način na koji oružani sukobi pogađaju žensku egzistenciju", navodi se u izvješću. Žene također snose i neproporcionalni dio "kolateralne štete" izazvane modernim oružjem, nastavlja se u izvješću izrađenom na temelju studije oružanih sukoba diljem svijeta u posljednjem desetljeću. Inzistirajući da izvješće nije zamišljeno kao katalog zvjerstava nego poziv na akciju, Khan je pozvala Međunarodni kazneni sud da hitno preuzme jedan ili dva predmeta tog tipa kako bi prenijelo poruku da se nasilje nad ženama ne može nastaviti nekažnjeno, što je već postalo pravilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙