FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30

ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) -

ANKARA

Europska unija može dokazati da nije "kršćanski klub" i otvoriti put za pristup muslimanske Turske, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u razgovoru u četvrtak za list Milliyet.

"Europski čelnici govore da nisu kršćanski klub. Neka to dokažu i pruže jasnu mogućnost za puni pristup Ankare", rekao je on uoči odlaska u Bruxelles na summit EU-a.

Šefovi država i vlada EU sastat će se u četvrtak i petak u Bruxellesu i trebali bi odlučiti hoće li i pod kojim uvjetima dati zeleno svjetlo za pokretanje pristupnih pregovora s Turskom.

DŽAKARTA

Sjedinjene Države su upozorile na povećanu opasnost atentata u Indoneziji prije Božića i tražili su od svojih državljana da se drže podalje od mogućih ciljeva napada, navfodi se u priopćenju koje je u četvrtak objavilo veleposlanstvo SAD u Džakarti.

"Veleposlanstvo i dalje prima informacije prema kojima teroristi pripremaju atentate na niz ciljeva", tvrdi veleposlanstvo.

U srijedu je austalijska vlada tražila da se izbjegava svako putovanje koje nije nužno u Indoneziju, dok je ministar vanjskih poslova Aleksander Downer prenio informacije o pripremama terorističkih atentata u Indoneziji, moža na hotel Hilton.

Velika Britanija je obavijestila svoje državljane koji putuju u Indoneziju o "povišenoj opasnosti" napada tijekom posljednjih dana 2004. godine.

DUBAI

Šef terorističke mreže al-Qaide Osama bin Laden je u audio-poruci, koja se pojavila na saudijskoj internet stranici, optužio režim u Saudijskoj Arabiji da je odgovoran za nasilje.

"Odgovornost za trenutačno stanje u Saudijskoj Arabiji je na režimu", kaže se u poruci. Autentičnost poruke nije odmah utvrđena, ali glas sliči glasu utemeljitelja al-Qaide.

"U Saudijskoj Arabiji potpuni suverenitet i poslušnost uživa kralj, a ne Alah", optužuje bin Laden.

"Savjetovao sam prije dva desetljeća vladi da popravi stanje, ali ništa se nije promijenilo", tvrdi bin Laden i sam saudijskog porijekla u toj dugoj poruci posvećenoj Saudijskoj Arabiji u kojoj kritizira princa nasljednika Abdulaha, koji de facto upravlja kraljevstvom.

DONJECK

Regionalna skupština Donjecka (na istoku Ukrajine) objavila je u četvrtak otkazivanje referenduma zakazanog za 9. siječnja, a namijenjena osnivanju federacije u Ukrajini.

Ta je odluka donesena jer je parlament 8. prosinca usvojio ustavne reforme koje među ostalim, predviđaju povećanje ovlasti regionalnih i lokalnih vlasti, istaknula je glasnogovornica skupštine Olena Bondarenko. Regionalna skupština Donjecka, rusofone regije i uporišta Viktora Janukoviča, odlučila je početkom prosinca organizirati "konzultativni" referendum kako bi tražila osnivanje federacije u Ukrajini, zbog političke krize u zemlji.

Taj je teritorij bio jedna od regija koja je krajem studenoga predložila osnivanje autonomnog teritorija na jugu i istoku Ukrajine ako prozapadni oporbeni kandidat Viktor Juščenko bude izabran.

JERUZALEM

Pojavile su se napetosti između Izraela i SAD-a glede prodaje vojne opreme Kini, izjavio je u četvrtak predsjednik povjerenstva za obranu i vanjsku politiku izraelskog parlamenta Youval Steinitz.

"Ima napetosti koje su skrivane od javnosti, koje su se pojavile prije jedne ili dviju godina glede prodaje izraelske opreme, posebice Kini", izjavio je Youval Steinitz državnom radiju.

Svoju je izjavu dao nakon informacije objavljene u srijedu navečer na drugom programu televizije prema kojoj je američki Pentagon zahtijevao ostavku dužnosnika izraelskog ministarstva obrane, pričuvnog generala Amosa Yarona.

Kineska vojska je svoj zrakoplov za rano upozoravanje opremila radarskim sustavom koji su razvili Izraelci a SAD sumnjaju da su korišteni dijelovi i tehnologija koje su Amerikanci dali Izraelcima u sklopu vojne pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙