FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati
ZAGREB, 2. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

NEW YORK

Zemlje članice UN-a izrazile su potporu glavnom tajniku Kofiju Annanu nakon što ga je američki senator Norm Coleman pozvao da podnese ostavku zbog moguće prijevare u programu "Nafta za hranu" u Iraku.

Coleman, koji vodi jednu od pet istraga američkog Kongresa oko UN-ovog programa "nafta za hranu", napisao je u svom članku u listu The Wall Street Journal da Annan treba podnijeti ostavku jer se "najopsežnija prijevara u povijesti UN-a dogodila za njegova mandata".

Unatoč Colemanovom pozivu, glavni tajnik je dobio veliku potporu među članicama UN-a, koje su mu dale drugi petogodišnji mandat 2001.

Glasnogovornik UN-a Fred Eckhard rekao je novinarima da niti jedna zemlja članica UN-a nije pozvala Annana na ostavku. "Ako je bilo nekog govora o tom pitanju na marginama...to je zdrava rasprava. Međutim, on namjerava nastaviti sa svojim radom još preostale dvije godine i jedan mjesec mandata".

NEW YORK

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) žele pristup dvjema vojnim lokacijama u Iranu na kojima Teheran možda razvija atomsko oružje, objavio je u četvrtak New York Times.

Iran, koji tvrdi da mu njegov nuklearni program služi isključivo za proizvodnju električne energije, izbjegao je u ponedjeljak moguće sankcije UN-a nakon što je pristao suspendirati sve aktivnosti koje bi mogle biti povezane s proizvodnjom atomskog oružja.

Inspektori IAEA-e vjeruju da satelitske fotografije pokazuju da se na tim lokacijama testiraju jaki eksplozivi i da podaci ukazuju na to da je kupljena oprema koja se može koristiti za obogaćivanje urana, rekli su diplomati za New York Times.

BOGOTA

Kolumbijski pobunjenici odbacili su optužbe po kojima su planirali ubiti američkog predsjednika Georgea Busha za vrijeme njegova nedavna posjeta Cartageni.

"Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) odlučno odbacuju optužbe američkih obavještajnih službi", priopćila je pobunjenička skupina putem e-maila.

Za pokušaj napada na Busha FARC je prvi optužio kolumbijski ministar obrane Jorge Alberto Uribe. Pozivajući se na doušnike i druge izvore, on je rekao da su članovi FARC-a dobili nalog od svojih vođa da napadnu predsjednika Busha.

Kolumbijske revolucionarne oružane snage imaju 17.000 pripadnika i već se 40 godina bore protiv kolumbijskih vlasti.

PORT-AU-PRINCE

Zatvorski stražari ubili su sedmoro zatvorenika tijekom nereda koji su izbili u kaznionici na Haitiju, priopćila je u četvrtak policija u Port-au-Princeu.

Četiri policijska službenika ozlijeđena su tijekom nereda koji su kulminirali nakon što je skupina zatvorenika provalila vrata ćelije i napala stražare, koji su na njih zatim otvorili vatru, rekao je policijski službenik Sony Marcelus.

U pretrpanom zatvoru u Port-au-Princeu kaznu služi 1.070 zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙