FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 15. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 15. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BRUXELLES

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na sastanku na vrhu u Bruxellesu na kojem bi trebali donijeti odluke o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom.

Pitanje daljnjeg širenja Europske unije naći će se na rasporedu odmah na početku skupa tijekom radne večere u četvrtak navečer, kada se očekuje postizanje dogovora oko datuma početka pregovora za Hrvatsku i odluka o tome kada, da li i pod kojim uvjetima otvoriti pregovore s Turskom.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su se na svom pripremnom sastanku za summit usuglasili da čelnicima predlože otvaranje pregovora s Hrvatskom navjerojatnije u travnju, pod uvjetom da do tada bude potvrđena puna suradnja Zagreba s Haškim sudom.

Tijekom rasprave o Hrvatskoj na Vijeću EU-a, zemlje članice su podijelile u dvije skupine, prvu, koja se zauzima za što skorije otvaranje pregovora i bez uvjeta, dok je druga skupina zemalja tražila da prije određivanja datuma mora biti potvrđena puna suradnja s Haškim sudom. U prvoj su skupini Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Francuska, Slovenija, Irska i još neke zemlje,a u drugoj Velika Britanija, Švedska, Danska, Nizozemska i Italija.

WASHINGTON

Stanje na Balkanu je još daleko od sigurnog i Sjedinjene Države i Europska unija se moraju vratiti rješavanju neriješenih nacionalnih problema, piše u časopisu Foreign Affairs američki stručnjak za vanjsku politiku Edward Joseph.

Joseph kaže da je od zemalja i pokrajina obuhvaćenih ozbiljnim sukobima nakon raspada Jugoslavije 1991. danas samo Hrvatska doista stabilna.

Iako smatra da nije vjerojatno da se jugoistočna Europa vrati strahotama iz prošlog desetljeća, Joseph ocjenjuje da regija i dalje može generirati nemire koji mogu nastati iz neriješenih etničkih problema BiH, Kosova, Makedonije i Srbije. Glavni balkanski problem je Kosovo koje ostaje žarište koje može zapaliti regiju.

ATENA

Dvojica muškaraca naoružanih lovačkim puškama otela su u srijedu ujutro nedaleko od Atene autobus s 26 putnika i nalaze se u okruženju policije koja zasad ne zna motive otmice, a nije sigurna ni u identitet otmičara, za koje se neslužbeno smatra da su Rusi, javile su agencije.

Otet je autobus koji prometuje na liniji između Maratona i Atene, a neslužbene informacije govore da bi otmičari mogli biti Rusi, jer su zatražili zrakoplov kojim bi se vratili u svoju zemlju, izjavio je neimenovani visoki policijski dužnosnik, prenosi AFP. Isprva se, kako su javili lokalni mediji, vjerovalo da su Albanci.

BAGDAD

U Iraku se nastavlja snažno nasilje u kojem je u utorak ubijeno najmanje pet ljudi, uz mnogo ranjenih i nestalih, objavile su u srijedu svjetske agencije.

U napadu na policijski konvoj južno od Bagdada ubijena su četiri policajca, dvadesetak ih je ranjeno, a 13 se smatra nestalima, objavio je u srijedu AFP, pozivajući se na neimenovani irački policijski izvor.

Nepoznati napadači u području zapadno od iračkog glavnog grada ubili su jednog marinca, priopćila je u srijedu američka vojska, bez dodatnih pojedinosti. Napad je izveden u provinciji Anbar, u kojoj su pobunjenički gradovi Falluja i Ramadi.

Američka vojska objavila je i da su pobunjenici u utorak pokušali zauzeti dvije policijske postaje u Mosulu, na sjeveru Iraka, ali su ih u tome spriječili pripadnici iračke policije i Nacionalne garde.

KABUL

Turski inženjer otet u utorak poslijepodne na istoku Afganistana ubijen je, rekao je u srijedu glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Turčin je radio za američku tvrtku Louis Berger koja radi za USAID, potvrdilo je američko veleposlanstvo.

Otet je u utorak u pokrajini Kunar, 200 kilometara sjeveroistočno od Kabula.Ayub je drugi Turčin ubijen u Afganistanu u posljednjih godinu dana. Oteta su bila još dvojica Turčina, no oslobođeni su. Sve žrtve radile su na izgradnji cesta.

U međuvremenu, trojica afganistanskih vojnika lakše su ozlijeđena u eksploziji u bazi u Kandaharu, na jugu Afganistana, objavila je policija. Riječ je vjerojatno o bombi kućne izrade, no istraga je još u tijeku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙