FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 13. prosinca 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

ZAGREB

Hrvatska nije sudski kaznila počinitelje ratnih zločina i kršitelje ljudskih prava tijekom rata 1991.-1995., navodi se u izvješću što ga je u ponedjeljak na svojoj web stranici objavila organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI). Zločini, koje su u prošlosti počinili pripadnici Hrvatske vojske (HV) i pripadnici policije protiv hrvatskih Srba uglavnom nisu kažnjeni, objavilo je na svojoj stranici Međunarodno tajništvo AI-a sa sjedištem u Londonu. "Dok počinitelji i dalje nisu kažnjeni, a u nekim slučajevima još uvijek obnašaju dužnosti u vlasti na lokalnoj razini, žrtve kojima su u prošlosti bila kršena ljudska prava i njihove obitelji nisu dobile niti pravdu niti obeštećenje", kazala je direktorica britanskog ureda Amnesty Internationala Kate Allen, objavljeno je na internetu. "Hrvatsko pravosuđe općenito nije uspjelo procesuirati ta kršenja, a sudovi primjenjuju etničke kriterije u provedbi istrage i gonjenja ratnih zločinaca i zločina protiv čovječnosti", kazala je Allen. Izvješće poziva hrvatske vlasti da "cjelovito i brzo istraže nezakonita ubijanja, nezakonita smaknuća i druga kršenja ljudskih prava".

BUKUREŠT

Čelnik rumunjske oporbe Traian Basescu pobijedio je na predsjedničkim izborima u nedjelju ljevičarskog premijera Adriana Nastasea, pokazali su u ponedjeljak djelomični službeni rezultati. Nakon prebrojanih 92 posto glasova, gradonačelnik Bukurešta Basescu osvojio je 51,75 posto glasova, a odlazeći premijer Nastase, koji predstavlja vladajuću Socijaldemokratsku stranku, 48,25 posto. "Basescu je na prvom mjestu s 51,75 posto glasova koji predstavljaju 4,8 milijuna birača", rekao je Victor Pasca-Camenita, glasnogovornik rumunjskog izbornog povjerenstva. Basescuova pobjeda trebala bi dovesti do ravnoteže vlasti u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU-u.

BRUXELLES

Šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije okupili su se u Bruxellesu na posljednjem ministarskom sastanku uoči summita EU-a 16. i 17. prosinca kako bi učinili konačne pripreme za moguću povijesnu odluku o otvaranju pregovora s Turskom. Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot pri dolasku na sastanak ocijenio je da će šefovi država i vlada EU-a na summitu krajem tjedna u Bruxellesu postići konsenzus o otvaranju pregovora o pristupu Turske Uniji, prenosi agencija France presse. "Mislim da ćemo krajem tjedna postići konsenzus", rekao je Bot čija zemlja predsjedava Europskom unijom. "Danas ćemo čuti što misli većina", rekao je Bot, upitan o datumu za početak pregovora s Ankarom.

BEOGRAD

Katastarske knjige i nalaz Badinterove komisije ne mogu biti glavni i jedini relevantni dokumenti na osnovi kojih će se odrediti hrvatsko-srpska granica na Dunavu, jer bi u tom slučaju linija protezanja granice čak 19 puta izlazila na kopno i ponovno se vraćala na rijeku, izjavio je načelnik granične službe u ministarstvu vanjskih poslova SCG, pukovnik Sava Stanković, za "Večernje novosti" od ponedjeljka. "Te katastarske knjige su pravljene u 19. stoljeću, za vrijeme vladavine Austrougarske, kad su tadašnji bogataši imali svoja ogromna imanja s jedne i druge strane Dunava. Radi se, dakle, o popisu imovine, a ne o nekoj administrativnoj granici, kako tvrdi hrvatska strana", kaže Stanković. U slučaju kad bi neki brod Dunavom plovio po onome što kažu katastarske knjige, on bi u desetak kilometara plovidbe morao bar deset puta ulaziti na teritorij jedne ili druge države, što "nije funkcionalno, normalno, niti poznato rješenje u svijetu", dodao je Stanković.

SARAJEVO

Bosanski Srbin Milovan Zec, koji je pravomoćnom presudom osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, djelatni je pripadnik Državne granične službe Bosne i Hercegovine (DGS) a bosanskohercegovačke vlasti do sada nisu poduzele ništa kako bi on bio priveden na izdržavanje kazne, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje". Zec, koji je osuđen zbog zlostavljanja hrvatskih ranjenika što su ih tijekom rata u Hrvatskoj zarobili pripadnici pobunjenih krajinskih Srba, trenutačno radi na graničnom prijelazu Dobrljin, na području Bosanskog Novog. Njemu je u travnju ove godine produžen ugovor o radu iako je uprava DGS-a bila informirana kako je on pravomoćno osuđen te da je za njim raspisana međunarodna tjeralica, što je znao i načelnik DGS-a Mile Jurić koji je i potpisao odluku o produženju radnog odnosa Zecu. "Zec je osuđen u odsutnosti u Hrvatskoj te se zbog toga ne smatra osuđenim u BiH", izjavio je zamjenik direktora DGS-a Nijaz Spahić komentirajući ovaj slučaj.

BANJA LUKA

Srbijanske vlasti nisu ni u nedjelju, trećeg dana nakon što je u četvrtak uhićen, uspjele dobiti suglasnost haškoga optuženika, umirovljenog generala Vojske RS Vinka Pandurevića, o njegovoj "dragovoljnoj" predaji vlastima Republike Srpske koje bi ga potom prepratile u haaški Tribunal pred kojim će mu se suditi za ratne zločine počinjene u Srebrenici, prenose u ponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine". Pandurević, po pisanju lista, ucjenjuje srbijanske vlasti da će, ukoliko ga se izruči RS odnosno haškome tribunalu, prilikom svog očitovanja o krivnji objelodaniti da je uhićen i izručen drugoj državi unatoč tome što je državljanin Srbije. On je čak odbio i novac koji mu je ponuđen za "dragovoljnu" predaju, tvrdi izvor Nezavisnih novina blizak MUP-u Srbije. "Visoki dužnosnik SPS (Socijalističke partije Srbije) Zoran Anđelković zaprijetio je čelniku DSS (Demokratske stranke Srbije) i premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da će socijalisti u slučaju izručenja Pandurevića glasati za opoziv Vlade, čime bi, uz ranije zahtjeve, ovaj prijedlog dobio većinu i Koštuničina vlada bi izgubila podršku parlamenta", rekao je ovaj izvor.

PODGORICA

Na izvanrednim lokalnim izborima, koji su u nedjelju održani u Kotoru, Hrvatska građanska inicijativa osvojila je dva zastupnička mandata, što se, unatoč većim očekivanjima, u stranci ocjenjuje uspjehom jer se po prvi put nakon 66 godina na izborima u tom gradu pojavila stranka s hrvatskim predznakom. Nijedna stranka ili koalicija na lokalnim izborima u Kotoru nije osvojila dovoljno zastupničkih mandata da bi sama mogla da formira vlast, a u drugom krugu izbora za gradonačelnika sudjelovat će Hrvatica Maja Ćatović, kandidatkinja Demokratske partije socijalista (DPS) i Branko Ivanović, iz Socijalističke narodne partije (SNP).

ŽENEVA

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) pristala je u ponedjeljak otvoriti pregovore s Irakom i Afganistanom o njihovu ulasku u članstvo te organizacije, ali je SAD ponovno blokirao otvaranje pregovora s Iranom, rekli su diplomati. Zeleno svjetlo dano je Iraku i Afganistanu bez ijednog glasa protivljenja među 148 zemalja članica. Međutim, kada se raspravljalo o Iranu, Washington je rekao da razmatra njegov zahtjev - isti odgovor koji su Sjedinjene Države imale u protekle tri godine, dodali su diplomati. "Oni su dali odobrenje Iraku i Afganistanu, ali, kao i uvijek, nije bilo konsenzusa glede Irana", rekao je jedan diplomat. Iako su vrata WTO-a otvorena Kabulu i Bagdadu, ulazak u članstvo te organizacije sa sjedištem u Ženevi može biti dugotrajan proces. Rusija i Saudijska Arabija još uvijek pregovaraju nakon deset godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙